Wykonanie
Nakupiłam
owoców, to teraz muszę je wykorzystać:) Do wykonania tego ciasta użyłam
porzeczek, ale myślę, że pasować będą też inne, słodsze
owoce. Jeśli więc ktoś nie lubi ciast kwaskowatych to proponuję zastąpić je innymi ulubionymi
owocami. Przepis znalazłam tu, ale musiałam zamienić
maślankę na
jogurt naturalny i miałam też mniejszą ilość
owoców. Poza tym dodałam przepis na kruszonkę, który może się komuś przyda:)
Składniki na ciasto:2 i 3/4 szkl.
mąki1 szkl.
cukru1 szkl.
jogurtu naturalnego3
jajka1/2 szkl.
oleju3 łyżeczki
proszku do pieczenia350 g
porzeczekSkładniki na kruszonkę:1/2 łyżki
masła1-1,5 łyżki
mąki1-1,5 łyżki
cukru pudruPiekarnik nagrzać do 180 st. C. Przygotować blachę - ja wysmarowałam tłuszczem i posypałam
mąką, ale można użyć papieru do pieczenia
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę - aż będzie białaDodać
olej i
jogurt naturalny - wymieszaćPołączyć
mąkę z proszkiem i powoli, ciągle mieszając, wysypywać do masy. Ciasto ma
mieć gęstą konsystencjęPo wymieszaniu wszystkich składników przełożyć ciasto do przygotowanej formy i posypać z wierzchu
porzeczkamiPrzygotować kruszonkę: wszystkie składniki przełożyć do miseczki, palcami zbierać je od
spodu i przesypywać delikatnie przez palce, aż
zrobi się sypka kruszonkaZ wierzchu posypać
owoce kruszonką
Piec ciasto ok. 60 minut lub do "suchego patyczka". Ja, przy pieczenu tego rodzaju ciast, po ok. 50 minutach wbijam drewniany patyczek do środka (np. te do szaszłyków) i sprawdzam czy ciasto się do niego przkleja. Jeśli patyczek jest suchy, to wyłączam piecyk i trzymam ciasto w środku jeszcze ok. 10 minut przy lekko uchylonych drzwiczkachPo wystygnięciu ciasta można wierzch posypać
cukrem pudremZjeść:)
Smacznego :)Biorę udział w akcjach: