Wykonanie
Puszyste i wilgotne ciasto na
jogurcie, niezbyt słodkie, idealne na podwieczorek czy do
śniadaniowej kawy.Wiem wiem propaguję teraz niezdrowe śniadanie, ale nie ma nic lepszego jak poranna
kawa z domowym
ciastem (np. w weekendowy poranek), zgodzicie się ze mną?Przepis łatwy do zapamiętania, można użyć innych dowolnych
owoców, zawsze się uda bo
owoce nie wpadają w ciasto.źródło przepisu ( z lekką modyfikacją)blacha 25x35 cm2,5 szklanki
mąki3
jajka300 ml
jogurtu naturalnego2 łyżeczki
proszku do pieczenia bioszczypta
soli1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
oleju1 łyżka
cukru z
waniliąjabłka ( u mnie 7 sztuk średniej wielkości) obrane+ 2 łyżki roztopionego
masła1 łyżeczka
cynamonucukier puder do posypania ciasta
Jabłka obieramy, kroimy w cząstki i obtaczamy w roztopionym
maśle i oprószamy
cynamonem.W misce przesiewamy
mąkę z proszkiem i
solą. W drugim naczyniu ucieramy całe
jajka z
cukrem i
wanilią na puszystą jasną masę ( min. 2-3 minuty).Cienka strużką wlewamy
olej, po trochu
jogurt i partiami
mąkę z proszkiem, krótko miksujemy na koniec.Wykładamy ciasto do formy posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzchu układamy cząstki
jabłek.
Owoce lekko dociskamy do ciasta.Pieczemy ok. 45 minut w piecyku nagrzanym do 165-170 stopni (termoobieg).Lekko przestudzone ciasto posypujemy
cukrem pudrem.