ßßß
Puszyste i wilgotne ciasto na jogurcie, niezbyt słodkie, idealne na podwieczorek czy do śniadaniowej kawy.Wiem wiem propaguję teraz niezdrowe śniadanie, ale nie ma nic lepszego jak poranna kawa z domowym ciastem (np. w weekendowy poranek), zgodzicie się ze mną?Przepis łatwy do zapamiętania, można użyć innych dowolnych owoców, zawsze się uda bo owoce nie wpadają w ciasto.źródło przepisu ( z lekką modyfikacją)blacha 25x35 cm2,5 szklanki mąki3 jajka300 ml jogurtu naturalnego2 łyżeczki proszku do pieczenia bioszczypta soli1/2 szklanki cukru1/2 szklanki oleju1 łyżka cukru z waniliąjabłka ( u mnie 7 sztuk średniej wielkości) obrane+ 2 łyżki roztopionego masła1 łyżeczka cynamonucukier puder do posypania ciasta
Jabłka obieramy, kroimy w cząstki i obtaczamy w roztopionym maśle i oprószamy cynamonem.W misce przesiewamy mąkę z proszkiem i solą. W drugim naczyniu ucieramy całe jajka z cukrem i wanilią na puszystą jasną masę ( min. 2-3 minuty).Cienka strużką wlewamy olej, po trochu jogurt i partiami mąkę z proszkiem, krótko miksujemy na koniec.Wykładamy ciasto do formy posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzchu układamy cząstki jabłek. Owoce lekko dociskamy do ciasta.Pieczemy ok. 45 minut w piecyku nagrzanym do 165-170 stopni (termoobieg).Lekko przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.