ßßß Cookit - przepis na Puszyste ciasto z jabłkami

Puszyste ciasto z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Puszyste i wilgotne ciasto na jogurcie, niezbyt słodkie, idealne na podwieczorek czy do śniadaniowej kawy.
Wiem wiem propaguję teraz niezdrowe śniadanie, ale nie ma nic lepszego jak poranna kawa z domowym ciastem (np. w weekendowy poranek), zgodzicie się ze mną?
Przepis łatwy do zapamiętania, można użyć innych dowolnych owoców, zawsze się uda bo owoce nie wpadają w ciasto.
źródło przepisu ( z lekką modyfikacją)
blacha 25x35 cm
2,5 szklanki mąki
3 jajka
300 ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia bio
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 łyżka cukru z wanilią
jabłka ( u mnie 7 sztuk średniej wielkości) obrane+ 2 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder do posypania ciasta
Jabłka obieramy, kroimy w cząstki i obtaczamy w roztopionym maśle i oprószamy cynamonem.
W misce przesiewamy mąkę z proszkiem i solą. W drugim naczyniu ucieramy całe jajka z cukrem i wanilią na puszystą jasną masę ( min. 2-3 minuty).
Cienka strużką wlewamy olej, po trochu jogurt i partiami mąkę z proszkiem, krótko miksujemy na koniec.
Wykładamy ciasto do formy posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu układamy cząstki jabłek. Owoce lekko dociskamy do ciasta.
Pieczemy ok. 45 minut w piecyku nagrzanym do 165-170 stopni (termoobieg).
Lekko przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2014/08/puszyste-ciasto-z-jabkami.html