Wykonanie
17:30 Jedz Taniej 1 Comments6 grudnia 2012 , Mikołajki. Skłamałbym mówiąc, że to właśnie dziś otrzymaliśmy prezent od naszej czytelniczki, Moniki. Faktem jest jednak, że naszą skrzynkę odbiorczą - jaką w ostatnim czasie niewątpliwie stało się moje
konto na facebooku - wczoraj nawiedził przepis. W głowie zatliła mi się nadzieja, że nie będzie to nic związanego ze
szpinakiem. Nie było ! :-)Monika podesłała nam swoją propozycję podania tarty. Jeśli nie tylko ja w tym
kraju nie wiedziałem co kryje się za tym słowem, to odsyłam do definicji z sjp. Tymczasem, żeby nie tracić czasu zapraszam pozostałych do lektury :-)==========================================================================Potrzebujemy:Ciasto kruche500g
mąkiok. 1 , 5 złkostka miękkiego
masła1 , 6 zł180g
cukru (najlepiej „drobny”, ale może być też normalny)1 , 5 zł2
jajkaok. 1zł¼ łyżeczki
soli„wierzch”2
jajka1zł100 g
cukru pudruok. 20 gr1 łyżeczka
cukru z
wanilią1 łyżeczka
cynamonu1,5 łyżki
mąki3 łyżeczki
jogurtu naturalnego2
jabłkaok. 50gr.Koszt łączny8 , 1 zł==========================================================================Przygotowanie:1)
Masło rozetrzeć z
cukrem an gładką masę2) Stopniowo dodajemy
jajka3) Powoli dodajemy
mąkę z
solą4) Zagniatamy na kulkę i wkładamy na 15 minut do lodówki5) Rozwałkowujemy ciasto i przenosimy na blaszkę. Wykładamy ją starannie
ciastem i albo kładziemy
fasolki (żeby nam
tarta nie urosła) albo po prostu robimy drobno dziurki widelcem. Resztę ciasta możemy zamrozić i robić następnie z niego inne cuda.5) Spód pieczemy w 180 stopniach przez około 18 minut.6) Po upieczeniu wyjmujemy i kładziemy na nie pokrojone w ósemki
jabłka (2 sztuki średnich
jabłek wystarczą)7) Zalewamy wcześniej przygotowanym ''wierzchem''8) Kładziemy z powrotem do piekarnika na 15 minut.==========================================================================Monice cała kadra redakcyjna bardzo gorąco dziękuje. Być może wkrótce znajdzie się okazja, aby wypróbować to danie, bo mnie osobiście bardzo ono zainteresowało. Próbujcie i nadsyłajcie swoje opinie. Z moich prywatnych rozmów z twórczynią wynika, że musi naprawdę bardzo dobrze smakować :-)* Autorkę do stworzenia wierzchu tarty zainspirował przepis na www.kotlet.tv
Smacznego :-) !