ßßß
Składniki na 12 sporych babeczek:3 jaja1,5 szklanki mąki uniwersalnej - około 220 g200 g masła lub margaryny lub 175 g oleju np: słonecznikowego0,5 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru lub ciut więcej, jesli lubicie słodszą wersję200 ml jogurtu naturalnego lub maślanki50 g startej mocnej czekolady 60-70% kakao2 łyżki z brzuszkiem kakao holenderskiego100 g rodzynek (opcjonalnie)2 płaskie łyżeczki sodki lub proszku do pieczeniaszczypta soliDo dekorowania: 250 g mascarpone, 2 łyżki z małym brzuszkiem cukru pudru, ekstrakt z wanilli lub cukier wanilinowy, trochę startej czekolady lub kakao do posypania.Przygotowanie:Przepis na filmieSuche składniki oprócz cukru - mąkę, kakao, starta czekolada, spulchniacz, sól - mieszam dokładnie.Masło miksuję z cukrem na krem. Dodaję jajka i krótko miksuję. Dodaję jogurt i również krótko miksuję. Można dodać jaja pojedynczo, ale wierzcie mi, że to nie potrzebne przy muffinach. Im mniej miksujemy tym lepiej. Pojawią się grudki, które zaraz znikną po dodaniu suchych składników i krótkim ich miksowaniu do połączenia. Na koniec dodaję rodzynki, które godzinę wcześniej umyłam dobrze pod bieżącą wodą, spłukałam wrzątkiem, dobrze osączyłam na sicie i przemieszałam z niewielką ilością mąki. Tym razem mieszam łyżką tylko do połączenia i zaraz nakładam do wysmarowanych tłuszczem foremek, mniej więcej do ich 3/4 wysokości.Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, i piekę do tzw. suchego patyczka około 25 minut (grzałka góra-dół).Smacznego!Dziękuję za komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika