Wykonanie
Witam serdecznie. Jeśli szukacie dobrego przepisu na babeczki puszyste, wilgotne, rozpływające się w ustach, polecam mój sposób: wypiek jest bardzo pyszny a przygotowanie przyjemne i szybkie. Warto do zabawy zaprosić dzieci - z radością zetrą
czekoladę, czy wymieszają ją na sucho z
mąką i
kakao.
Składniki na 12 sporych babeczek:3
jaja1,5 szklanki
mąki uniwersalnej - około 220 g200 g
masła lub
margaryny lub 175 g
oleju np:
słonecznikowego0,5 szklanki
cukru pudru lub drobnego
cukru lub ciut więcej, jesli lubicie słodszą wersję200 ml
jogurtu naturalnego lub
maślanki50 g startej mocnej
czekolady 60-70%
kakao2 łyżki z brzuszkiem
kakao holenderskiego100 g
rodzynek (opcjonalnie)2 płaskie łyżeczki
sodki lub
proszku do pieczeniaszczypta
soliDo dekorowania: 250 g
mascarpone, 2 łyżki z małym brzuszkiem
cukru pudru, ekstrakt z
wanilli lub
cukier wanilinowy, trochę startej
czekolady lub
kakao do posypania.Przygotowanie:Przepis na filmieSuche składniki oprócz
cukru -
mąkę,
kakao, starta
czekolada, spulchniacz,
sól - mieszam dokładnie.
Masło miksuję z
cukrem na krem. Dodaję
jajka i krótko miksuję. Dodaję
jogurt i również krótko miksuję. Można dodać
jaja pojedynczo, ale wierzcie mi, że to nie potrzebne przy muffinach. Im mniej miksujemy tym lepiej. Pojawią się grudki, które zaraz znikną po dodaniu suchych składników i krótkim ich miksowaniu do połączenia. Na koniec dodaję
rodzynki, które godzinę wcześniej umyłam dobrze pod bieżącą
wodą, spłukałam wrzątkiem, dobrze osączyłam na sicie i przemieszałam z niewielką ilością
mąki. Tym razem mieszam łyżką tylko do połączenia i zaraz nakładam do wysmarowanych tłuszczem foremek, mniej więcej do ich 3/4 wysokości.Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, i piekę do tzw. suchego patyczka około 25 minut (grzałka góra-dół).Smacznego!Dziękuję za komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika