Wykonanie
Pyszne i proste [ bez użycia miksera] do zrobienia, pomysł podpatrzony w Małej Cukierence ..ja dodatkowo przełożyłam
bitą śmietaną [ ale to nie jest konieczne] .. u mnie z braku
maślanki i
czekolady [ ktoś mi ją podkradł haha] dałam
jogurt naturalny i zrobiłam polewę..no i ja zwiększyłam proporcje bo piekłam w tortownicy 28 cm.
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:250g
mąki1 płaska łyżeczka
sody1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli3 łyżki
kakao bez
cukru200g
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego200ml
oleju220ml
maślanki [
jogurtu naturalnego]3
jajka lekko ubite widelcemDodatkowo:150g
mlecznej czekolady albo polewa:1 łyżka
kakao2 łyżki
wody3 łyżki
cukru1/4 kostki
margarynykolorowa posypka cukrowaśmietana+cukierPiekarnik nagrzać do 180oC na funkcji góra-dół.Składniki sypkie wymieszać w jednej misce,a w drugiej misce mokre. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno . Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.Ciasto można przekroić na połowę i przełożyć ubitą
śmietaną z
cukrem.Składniki na polewę rozpuścić w małym garnuszku i chwilę pogotować , aż lekko zgęstnieje.Wierzch ciasta polać polewą i udekorować kolorową posypką.