ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Pyszne i proste [ bez użycia miksera] do zrobienia, pomysł podpatrzony w Małej Cukierence ..ja dodatkowo przełożyłam bitą śmietaną [ ale to nie jest konieczne] .. u mnie z braku maślanki i czekolady [ ktoś mi ją podkradł haha] dałam jogurt naturalny i zrobiłam polewę..no i ja zwiększyłam proporcje bo piekłam w tortownicy 28 cm.
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g mąki
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao bez cukru
200g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200ml oleju
220ml maślanki [ jogurtu naturalnego]
3 jajka lekko ubite widelcem
Dodatkowo:
150g mlecznej czekolady albo polewa:
1 łyżka kakao
2 łyżki wody
3 łyżki cukru
1/4 kostki margaryny
kolorowa posypka cukrowa
śmietana+cukier
Piekarnik nagrzać do 180oC na funkcji góra-dół.
Składniki sypkie wymieszać w jednej misce,a w drugiej misce mokre. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno . Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.Ciasto można przekroić na połowę i przełożyć ubitą śmietaną z cukrem.
Składniki na polewę rozpuścić w małym garnuszku i chwilę pogotować , aż lekko zgęstnieje.
Wierzch ciasta polać polewą i udekorować kolorową posypką.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/11/1455-ciasto-czekoladowe.html