Wykonanie
            Pyszne i proste [ bez użycia miksera] do zrobienia, pomysł podpatrzony w Małej Cukierence ..ja dodatkowo przełożyłam 
bitą śmietaną [ ale to nie jest konieczne] .. u mnie z braku 
maślanki i 
czekolady [ ktoś mi ją podkradł haha] dałam 
jogurt naturalny i zrobiłam polewę..no i ja zwiększyłam proporcje bo piekłam w tortownicy 28 cm.

Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:250g 
mąki1 płaska łyżeczka 
sody1 płaska łyżeczka 
proszku do pieczeniaszczypta 
soli3 łyżki 
kakao bez 
cukru200g 
cukru1 opakowanie 
cukru wanilinowego200ml 
oleju220ml 
maślanki [ 
jogurtu naturalnego]3 
jajka lekko ubite widelcemDodatkowo:150g 
mlecznej czekolady albo polewa:1 łyżka 
kakao2 łyżki 
wody3 łyżki 
cukru1/4 kostki 
margarynykolorowa posypka cukrowaśmietana+cukierPiekarnik nagrzać do 180oC na funkcji góra-dół.Składniki sypkie wymieszać w jednej misce,a w drugiej misce mokre. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno . Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.Ciasto można przekroić na połowę i przełożyć ubitą 
śmietaną z 
cukrem.Składniki na polewę rozpuścić w małym garnuszku i chwilę pogotować , aż lekko zgęstnieje.Wierzch ciasta polać polewą i udekorować kolorową posypką.





