Troszkę zaległości mi się porobiło. Czasem tak bywa, mnóstwo obowiązków, niedobór snu :))Dzisiaj propozycja na kakaowe muffinki z kawałkami czekolady w środku i chrupiącą kruszonką. Z duzą kawą z całą pewnością dodadzą energii na kolejne pół dnia.Kruszonka:100g mąki50 cukruopakowanie cukru wanilinowego20 g zmielonych orzechów włoskich lub migdałów50g zimnego masłaWszystkie składniki rozcieramy palcami aby powstały małe grudki.Składniki na 12 sztuk muffinek:szklanka mąki pszennejpół szklanki cukru3 płaskie łyżki ciemnego kakao1 łyzeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 jajkapół szklanki oleju5 łyżek maślanki lub jogurtu naturalnegoszczypta solipół szklanki czekoladowych guziczków lub drobno posiekanej ciemnej czekoladyW jednym naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakosól oraz czekoladę. W drugim naczyniu mokre składniki: maślankę lub jogurt, olej, roztrzepane jajka. Łączymy zawartość obu naczyń tylko do połaczenia się składników.Blaszkę do muffinów wykładamy papilotkami. Napełniamy ciastem do 3/4 objętości i posypujemy kruszoną, możemy ją lekko docisnąć. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C.Smaczego!