Wykonanie
Przepis na takie proste, szybkie i bez użycia miksera znalazłam tutaj. Ciasto naprawdę robi się szybko..pięknie się upiekło..bardzo wysokie..i można nawet je czymś przełożyć..u mnie było zjedzone bez przełożenia..zabrakło czasu..ciasto nie zdążyło dobrze ostygnąć, a goście już się zjawili..
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:25 dkg
mąki1 płaska łyżeczka
sody1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli3 łyżki
kakao bez
cukru20 dkg
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego200 ml
oleju220 ml
maślanki3
jajka lekko ubite widelcemPiekarnik nagrzać do 180oC na funkcji góra-dół.Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej.Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników .Tortownicę o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Po ostudzeniu dowolnie udekorować.