ßßß
To ciasto to mój pierwszy raz z ciastem cukiniowym. I to bardzo udany. Pyszne wilgotne ciasto z delikatnym kremem mascarpone. W smaku bardzo przypomina murzynka. Prezpis na samo ciasto znalazłam u Dorotus. Zmieniłam troche ilość czekolady i odcinęłam sok z cukinii. Dodałam także warstwę mascarpone, której u niej nie było. Bardzo wszystkim smakowal więc na pewno bedzie powtórka.Składniki na ciasto:115 g masła1/2 szklanki oleju200 g cukru1 łyżeczka sody1/2 łyzeczki proszku do pieczeniaszczypta soli2 jajka1/2 szklanki jogurtu naturalnego300 g mąki60 g kakao2 szkalnki startej cukinii ( ilość przed odcisnięciem soku)po 50 g posiekanej czekolady gorzkiej i mlecznejMasło utrzec na puch, ucierając dodawac olej, Dodać cukier, sodę, proszek i sół. Ucierac. Wbić pojedyńczo jajka. Dodawć mąkę na zmianę z jogurtem po łyżce.Miksujac dodać kakao. Dodac odcisnięta cukinie i posiekaną czekoladę, wymieszać łyżką. Przelać do foremki i piec około 45 minut w 160-170*C.Masa mascarpone:250 g serka mascarpone100 g masła2 łyzki cukru pudru1 tabliczka czekoladyMascarpone utrzec z cukrem pudrem i masłem na puchową masę. Wyłożćyć na ostudzone ciasto. Czekolade roz[uścić, polać po wierzchu ciasta.