ßßß
Ciasto idealne na każdą okazję!Niezbyt słodkie, a bardzo wilgotne dzięki jogurtowi...Ciasto czekoladowe:100 g czekolady150 g masła2 jajka80 g cukru300 g mąki1 łyżeczka gorzkiego kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej250 g mlekaDo wykonania ciasta na serce użyłam połowy składników.Czekoladę zmielić w blenderze lub zetrzeć na tarce. Dodać pozostałe składniki i wymieszać do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut do suchego patyczka.Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.Foremką do wykrawania ciastek wycinać wybrany kształt (u mnie serca).4 jajka1 szkl. cukru (220 g)2/3 szkl. oleju (160 g)150 g jogurtu naturalnego2 szkl. mąki (340 g)3 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliJajka utrzepać z cukrem na puszystą masę, dodać olej, jogurt, sól, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na gładką masę.Do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, wylać połowę ciasta. Wcześniej wycięte serca układać przez środek foremki, jedno za drugim w rządku, bardzo ścisło. Całość zalewamy pozostałym ciastem jogurtowym zakrywając rządek serc. Piec w piekarniku nagrzanym do 170st.C przez co najmniej 1 godz. do suchego patyczka. U mnie ciasto piekło się 1godz.30 min. Po upieczeniu wierzch ciasta można dowolnie udekorować.