Wykonanie
Ciasto idealne na każdą okazję!Niezbyt słodkie, a bardzo wilgotne dzięki jogurtowi...Ciasto
czekoladowe:100 g
czekolady150 g
masła2
jajka80 g
cukru300 g
mąki1 łyżeczka gorzkiego
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej250 g
mlekaDo wykonania ciasta na
serce użyłam połowy składników.
Czekoladę zmielić w blenderze lub zetrzeć na tarce. Dodać pozostałe składniki i wymieszać do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut do suchego patyczka.Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.Foremką do wykrawania
ciastek wycinać wybrany kształt (u mnie
serca).4
jajka1 szkl.
cukru (220 g)2/3 szkl.
oleju (160 g)150 g
jogurtu naturalnego2 szkl.
mąki (340 g)3 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliJajka utrzepać z
cukrem na puszystą masę, dodać
olej,
jogurt,
sól,
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i zmiksować na gładką masę.Do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, wylać połowę ciasta. Wcześniej wycięte
serca układać przez środek foremki, jedno za drugim w rządku, bardzo ścisło. Całość zalewamy pozostałym
ciastem jogurtowym zakrywając rządek
serc. Piec w piekarniku nagrzanym do 170st.C przez co najmniej 1 godz. do suchego patyczka. U mnie ciasto piekło się 1godz.30 min. Po upieczeniu wierzch ciasta można dowolnie udekorować.