Wykonanie
Przepis został zapożyczony z kolekcji Bajaderki na MniamMniamie.Składniki:225 g połamanej
gorzkiej czekolady (ja rozkruszam w blenderze)110 g
masła2/3 szklanki
cukru3 duże
jajka2 łyżeczki ekstraktu z
waniliipół łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 i 2/3 szklanki
mąkicukier puder do obtoczeniaPrzygotowanie:
Masło należy rozpuścić w małym rondelku,pod koniec rozpuszczania dodać pokruszoną
czekoladę i dokładnie wymieszać. Należy uważać, aby masa się nie zagotowała i nie przypaliła. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji zdjąć z ognia i odłożyć do przestudzenia.
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania partiami
cukier,
żółtka i ekstrakt
wanilii.Pianę z
białek wymieszać z masą
czekoladową ( ja dodawałam ją partiami miksując na najniższych obrotach).Następnie do powstałej masy delikatnie wmieszać przesianą
mąkę wymieszaną z
solą i
proszkiem do pieczenia. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce (najlepiej przez całą noc).Ciasto wyjąć z lodówki i łyżeczką do
herbaty nabierać niewielkie porcje, formując kulki wielkości
orzecha włoskiego. Obtaczać je mocno w cukrze pudrze i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zwrócić uwagę, by kulki nie ogrzały się za bardzo przed włożeniem do piekarnika, gdyż nie powstaną charakterystyczne pęknięcia, a
cukier puder zamoknie.
Ciasteczka piec ok. 12 min w temp. 165 oC. Wystudzić na kratce.Smacznego!Share the post "Chocolate crinkles (popękane
ciasteczka czekoladowe)"