Wykonanie
Pin It
Przepisów świątecznych ciąg dalszy ! Dzisiaj propozycja na słodko, bardzo słodko. Oto
czekoladowe ciasteczka, które będą doskonałym uzupełnieniem innych słodkości pojawiających się na naszych bożonarodzeniowych lub noworocznych stołach. Ich wykonanie jest proste, a efekt wizualny bardzo mi się spodobał, wyglądają jakby ktoś oprószył je lekkim
śnieżkiem ! Nie wiem tylko czy następnym razem nie dodam do nich mniej
cukru... ? Więc jeśli ktoś z Was nie przepada za bardzo słodkimi
ciasteczkami niech
doda trochę
cukru mniej do masy jajecznej.Inspirowałam się przepisem z bloga, nomen omen
Czekoladą utkane .
Czas przygotowania: 4 godzinySkładniki:200 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli60 g
masła200 g
gorzkiej czekolady2
jajka150 g
cukru1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
cukier puder do obtaczania
ciasteczekWykonanie:
Czekoladę razem z z
masłem roztapiamy w kąpieli
wodnej, mieszając raz na jakiś czas. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą jasną masę. Dodajemy do niej stopniowo przestudzoną masę
czekoladową, delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy przesianą
mąkę z proszkiem i
solą, wszystko dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy i chowamy do lodówki na 3 godziny. Ciasto powinno stężeć.Po tym czasie z ciasta formujemy kulki i z powrotem wkładamy do lodówki, ewentualnie wstawiamy do chłodnego pomieszczenia ( wystawiłam na taras) na 15-20 minut, przed wstawieniem do piekarnika powinny być schłodzone.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni, szybko obtaczamy każdą kulkę w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka urosną, więc trzeba zachować niewielką odległość
między nimi. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy 12-15 minut.
Ciasteczka zaraz po upieczeniu będą miękkie, ale stwardnieją gdy będą stygły.