Wykonanie

Dziś kolejny podstawowy przepis - na kruche, maślane
ciastka. Ciasto łatwo się wyrabia, dobrze się z nim pracuje i pozostawia duże
pole wyobraźni. Ja przygotowałam z niego trzy rodzaje
ciastek - w kształcie
serca, idealne na zbliżające się powoli Walentynki.(około 60 różnych
ciastek)85g
masła100g brązowego, drobnego
cukru1
jajko200g
mąki1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczenialandrynki
cukier puder
Utrzeć
masło z
cukrem, dodać
jajko i zmiksować.
Mąkę wymieszać z
solą i
proszkiem do pieczenia, po czym dodać do mokrych składników. Wymieszać i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.Ciasto rozwałkować. Żeby otrzymać
ciastka z dziurką, wykrawać je foremką w kształcie
serca, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i mniejszą foremką wykroić środek. Piec 10 minut w 180 stopniach. Posypać
cukrem pudrem.

Żeby otrzymać
ciastka z landrynkowym środkiem, należy pokruszyć landrynki (nie musi być na proszek, wystarczą małe kawałki). Z
ciastek wykrawać środek, jak w poprzedniej wersji, i piec 5 minut w 180 stopniach. Po 5 minutach włożyć pokruszone landrynki do dziurki w środku i piec kolejne 5 minut. Wyjąć blachę z piekarnika i odczekać kilka minut, aż landrynka znowu zastygnie. Wtedy podważyć je od dołu i delikatnie zdejmować z blachy.

Żeby otrzymać zwykłe
ciastka, z ciasta wykrawać serduszka i piec 12 minut w 180 stopniach.Smacznego!
