ßßß
Dziś kolejny podstawowy przepis - na kruche, maślane ciastka. Ciasto łatwo się wyrabia, dobrze się z nim pracuje i pozostawia duże pole wyobraźni. Ja przygotowałam z niego trzy rodzaje ciastek - w kształcie serca, idealne na zbliżające się powoli Walentynki.(około 60 różnych ciastek)85g masła100g brązowego, drobnego cukru1 jajko200g mąki1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki proszku do pieczenialandrynkicukier puder
Utrzeć masło z cukrem, dodać jajko i zmiksować. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, po czym dodać do mokrych składników. Wymieszać i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.Ciasto rozwałkować. Żeby otrzymać ciastka z dziurką, wykrawać je foremką w kształcie serca, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i mniejszą foremką wykroić środek. Piec 10 minut w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem.
Żeby otrzymać ciastka z landrynkowym środkiem, należy pokruszyć landrynki (nie musi być na proszek, wystarczą małe kawałki). Z ciastek wykrawać środek, jak w poprzedniej wersji, i piec 5 minut w 180 stopniach. Po 5 minutach włożyć pokruszone landrynki do dziurki w środku i piec kolejne 5 minut. Wyjąć blachę z piekarnika i odczekać kilka minut, aż landrynka znowu zastygnie. Wtedy podważyć je od dołu i delikatnie zdejmować z blachy.
Żeby otrzymać zwykłe ciastka, z ciasta wykrawać serduszka i piec 12 minut w 180 stopniach.Smacznego!