Wykonanie
Przepis na te
ciasteczka wyszperałam prawie 10 lat temu w jakiejś gazecie dla
młodych mam. Robię te
ciasteczka od tamtej
pory, w różnych wariacjach, chociaż ostatnio o nich zapomniałam. Smakują nam zawsze. To chyba ulubione
ciasteczka mojego
męża.No i były to drugie, poza tymi z
miętą, wędrujące
ciasteczka .
Składniki:1 szklanka
mąkipół kostki
masłapół szklanki
cukru (ja
daję mniej)1
jajkopół łyżeczki
proszku do pieczenia1 tabliczka
gorzkiej czekolady1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoszczypta
soliWykonanie:Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłożyć pergaminem.
Masło roztopić i ostudzić. Pozostałe składniki (bez
czekolady) wymieszać, dodać
masło i ponownie wymieszać. Na końcu dodać
czekoladę. Z ciasta formować kule o wadze ok. 40 g. Lekko je spłaszczyć. Układać na blasze, zostawić odstępy. Piec około 15 minut, aż
ciasteczka będą lekko brązowe. Ostudzić na blasze.Można do nich dodawać posiekane
orzechy,
wiórki kokosowe (w tej wersji właśnie są na zdjęciach),
rodzynki,
żurawinę i pewnie jeszcze inne dodatki./wydrukuj przepis/