ßßß Cookit - przepis na Wspaniały tort orzechowo-miodowy z polewą czekoladową

Wspaniały tort orzechowo-miodowy z polewą czekoladową

nazwa

Wykonanie

2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×
Dawno nie piekłam czegoś robiącego wrażenie. Przy pieczeniu tortów wyżywam się cukierniczo, poprawia mi się też humor gdy widzę zadowolenie domowników i przybyłych gości. Miło jest popatrzyć jak sobie smacznie szamają zerkając z aprobatą na talerze. Prosty i szybki w wykonaniu tort z moim idealnym biszkoptem oraz zmodyfikowanym przepisem kremu z kaszy manny Pani Krysi, mojej przemiłej sąsiadki, która jest dla mnie prawie jak własna babcia, a do tego dodatek domowych powideł śliwkowych łamiących smak słodkiego kremu. Zapewniam, że jeśli raz go spróbujecie będziecie chcieli zrobić go ponownie! Przepis starałam się opisać bardzo dokładnie, żeby każdy mógł sobie z nim poradzić.
Składniki ( tortownica ok 25 cm )
biszkopt ( w pośpiechu można użyć gotowego):
4 spore jajka
4 kopiaste łyżki mąki tortowej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wanilia lub aromat waniliowy 1/2 buteleczki
szczypta soli (1/4 łyżeczki)
Krem:
1 szklanka kaszy manny
1/2 szklanki wody
1/2 l mleka
125 g miękkiej margaryny do kremów*
1 szklanka orzechów włoskich ( 3/4 zmielić, resztę odłożyć do dekoracji)
1/2 szklanki cukru pudru
2 duże łyżki miodu
Polewa:
60 g margaryny (lub masła)
80 ml mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka kakao
25 g gorzkiej czekolady**
poncz:
3/4 szklanki wody mineralnej
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego***
1 spora łyżka miodu
dodatkowo:
1/2 słoika – 200 ml – powideł śliwkowych lub rabarbarowych ( kwaskowych) ****
2 duże łyżki gęstego miodu
Biszkopt:
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Możemy odrysować koło na papierze, przykładając jej dno do arkusza lub składać go na połozy aż powstanie trójkąt, jego czubek przykładamy do środka a to co wystaje poza dno odcinamy nożyczkami.
W osobnym naczyniu mąkę przesiewamy z proszkiem.
Piec rozgrzać do 180 stopni, program bez termoobiegu,góra dół.
Białka ubijamy z solą, gdy zaczną być sztywne, stopniowo(po łyżce) dodajemy cukier. Ubijamy do rozpuszczenia cukru, po czym dodajemy kolejno żółtka oraz aromat, cały czas miksując.
Gdy się połączą dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem, mieszając masę przy pomocy łyżki, nie miksera.
Ciasto wlewamy do formy z papierem i pieczemy 20 minut.
Gdy się upiecze, na podłodze rozkładamy ścierkę, wyciągamy ciasto z pieca i upuszczamy je z wysokości pół metra na podłogę, dzięki temu biszkopt jest równy i nie opada, po czym odkładamy do pieca i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Przed wyciągnięciem z formy, podważamy nożem boki ciasta, aby go nie uszkodzić.
delikatnie odrywamy papier, biszkopt jest idealnie prosty i delikatny
Krem:
Mannę namaczamy w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje (5-10 minut ) wrzucamy ją do zimnego mleka i gotujemy, roztrzepując energicznie trzepaczką. Studzimy.
Margarynę ubijamy na puszek z cukrem pudrem i miodem.
Dodajemy po łyżce wystudzoną mannę, cały czas miksując.
Gdy dobrze się połączą wsypujemy zmielone orzechy. Miksujemy do połączenia.
Jeśli tort nie jest przeznaczony dla najmłodszych, można dodać do kremu kieliszek alkoholu
Polewa:
W garnku topimy masło z mlekiem, dodajemy czekoladę, kakao i cukier. Gotujemy ok 5 minut, aż zgęstnieje. Lekko studzimy.
tak powinna wyglądać
bez dekoracji z miodu
Poncz: składniki mieszamy w szklance.
Składamy całość:
Od biszkoptu odrywamy papier do pieczenia i kroimy go na pół. Papier wkładamy ponownie na dno formy i wkładamy dolną część biszkoptu.
Nasączamy 1/3 objętości ponczu. Smarujemy powidłami ( u mnie rabarbarowe i śliwkowe, bo takie przynieśli mi z piwnicy, ważne aby były kwaskowe).
Wykładamy 3/4 kremu, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, którą nasączamy resztą ponczu.
Wylewamy polewę, równamy całość i dekorujemy kremem, resztą orzechów oraz podgrzanym lekko stopionym miodem.
Chłodzimy przed podaniem.
Smacznego!
Ania
GWIAZDKI :
*kupiłam na wypróbowanie margarynę do kremów Maestrię, świetnie się tu sprawdziła,
** jeśli nie macie dodajcie jeszcze 2 łyżki kakao
*** można dać 1/2 szklanki wody i sok z 1/2 cytryny, można też dodać kieliszek alkoholu.
****możecie użyć kupnych takich, jeśli przegapiliście sezon śliwkowy
Powiązane notki:
Nocna owsianka Czekoladowa z sezamem,słonecznikiem i jabłkiem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/10/07/wspanialy-tort-orzechowy-miodowy-z-polewa-czekoladowa