Wykonanie
2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×Dawno nie piekłam czegoś robiącego wrażenie. Przy pieczeniu
tortów wyżywam się cukierniczo, poprawia mi się też humor gdy widzę zadowolenie domowników i przybyłych gości. Miło jest popatrzyć jak sobie smacznie szamają zerkając z aprobatą na talerze. Prosty i szybki w wykonaniu tort z moim idealnym
biszkoptem oraz zmodyfikowanym przepisem kremu z
kaszy manny Pani Krysi, mojej przemiłej sąsiadki, która jest dla mnie prawie jak własna babcia, a do tego dodatek domowych
powideł śliwkowych łamiących smak słodkiego kremu. Zapewniam, że jeśli raz go spróbujecie będziecie chcieli zrobić go ponownie! Przepis starałam się opisać bardzo dokładnie, żeby każdy mógł sobie z nim poradzić.
Składniki ( tortownica ok 25 cm )
biszkopt ( w pośpiechu można użyć gotowego):4 spore
jajka4 kopiaste łyżki
mąki tortowej4 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniawanilia lub
aromat waniliowy 1/2 buteleczkiszczypta
soli (1/4 łyżeczki)Krem:1 szklanka
kaszy manny1/2 szklanki
wody1/2 l
mleka125 g
miękkiej margaryny do kremów*1 szklanka
orzechów włoskich ( 3/4 zmielić, resztę odłożyć do dekoracji)1/2 szklanki
cukru pudru2 duże łyżki
mioduPolewa:60 g
margaryny (lub
masła)80 ml
mleka2 łyżki
cukru1 łyżka
kakao25 g
gorzkiej czekolady**poncz:3/4 szklanki
wody mineralnej1/2 łyżeczki kwasku
cytrynowego***1 spora łyżka
miodudodatkowo:1/2 słoika – 200 ml –
powideł śliwkowych lub
rabarbarowych ( kwaskowych) ****2 duże łyżki gęstego
mioduBiszkopt:Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Możemy odrysować koło na papierze, przykładając jej dno do arkusza lub składać go na połozy aż powstanie trójkąt, jego czubek przykładamy do środka a to co wystaje poza dno odcinamy nożyczkami.W osobnym naczyniu
mąkę przesiewamy z proszkiem.Piec rozgrzać do 180 stopni, program bez termoobiegu,góra dół.
Białka ubijamy z
solą, gdy zaczną być sztywne, stopniowo(po łyżce) dodajemy
cukier. Ubijamy do rozpuszczenia
cukru, po czym dodajemy kolejno
żółtka oraz aromat, cały czas miksując.Gdy się połączą dodajemy stopniowo
mąkę z proszkiem, mieszając masę przy pomocy łyżki, nie miksera.Ciasto wlewamy do formy z papierem i pieczemy 20 minut.Gdy się upiecze, na podłodze rozkładamy ścierkę, wyciągamy ciasto z pieca i upuszczamy je z wysokości pół metra na podłogę, dzięki temu
biszkopt jest równy i nie opada, po czym odkładamy do pieca i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.Przed wyciągnięciem z formy, podważamy nożem boki ciasta, aby go nie uszkodzić.
delikatnie odrywamy papier,
biszkopt jest idealnie prosty i delikatnyKrem:
Mannę namaczamy w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje (5-10 minut ) wrzucamy ją do zimnego
mleka i gotujemy, roztrzepując energicznie trzepaczką. Studzimy.
Margarynę ubijamy na puszek z
cukrem pudrem i
miodem.Dodajemy po łyżce wystudzoną
mannę, cały czas miksując.Gdy dobrze się połączą wsypujemy zmielone
orzechy. Miksujemy do połączenia.Jeśli tort nie jest przeznaczony dla najmłodszych, można dodać do kremu kieliszek
alkoholuPolewa:W garnku topimy
masło z
mlekiem, dodajemy
czekoladę,
kakao i
cukier. Gotujemy ok 5 minut, aż zgęstnieje. Lekko studzimy.
tak powinna wyglądać
bez dekoracji z
mioduPoncz: składniki mieszamy w szklance.Składamy całość:Od
biszkoptu odrywamy papier do pieczenia i kroimy go na pół. Papier wkładamy ponownie na dno formy i wkładamy dolną część
biszkoptu.Nasączamy 1/3 objętości ponczu. Smarujemy powidłami ( u mnie
rabarbarowe i
śliwkowe, bo takie przynieśli mi z piwnicy, ważne aby były kwaskowe).Wykładamy 3/4 kremu, przykrywamy drugą częścią
biszkoptu, którą nasączamy resztą ponczu.Wylewamy polewę, równamy całość i dekorujemy kremem, resztą
orzechów oraz podgrzanym lekko stopionym
miodem.Chłodzimy przed podaniem.Smacznego!AniaGWIAZDKI :*kupiłam na wypróbowanie
margarynę do kremów Maestrię, świetnie się tu sprawdziła,** jeśli nie macie dodajcie jeszcze 2 łyżki
kakao*** można dać 1/2 szklanki
wody i sok z 1/2
cytryny, można też dodać kieliszek
alkoholu.****możecie użyć kupnych takich, jeśli przegapiliście sezon
śliwkowyPowiązane notki:Nocna owsianka Czekoladowa z
sezamem,
słonecznikiem i
jabłkiem