ßßß

Składniki ( tortownica ok 25 cm )biszkopt ( w pośpiechu można użyć gotowego):4 spore jajka4 kopiaste łyżki mąki tortowej4 łyżki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniawanilia lub aromat waniliowy 1/2 buteleczkiszczypta soli (1/4 łyżeczki)Krem:1 szklanka kaszy manny1/2 szklanki wody1/2 l mleka125 g miękkiej margaryny do kremów*1 szklanka orzechów włoskich ( 3/4 zmielić, resztę odłożyć do dekoracji)1/2 szklanki cukru pudru2 duże łyżki mioduPolewa:60 g margaryny (lub masła)80 ml mleka2 łyżki cukru1 łyżka kakao25 g gorzkiej czekolady**poncz:3/4 szklanki wody mineralnej1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego***1 spora łyżka miodudodatkowo:1/2 słoika – 200 ml – powideł śliwkowych lub rabarbarowych ( kwaskowych) ****2 duże łyżki gęstego mioduBiszkopt:Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Możemy odrysować koło na papierze, przykładając jej dno do arkusza lub składać go na połozy aż powstanie trójkąt, jego czubek przykładamy do środka a to co wystaje poza dno odcinamy nożyczkami.W osobnym naczyniu mąkę przesiewamy z proszkiem.Piec rozgrzać do 180 stopni, program bez termoobiegu,góra dół.Białka ubijamy z solą, gdy zaczną być sztywne, stopniowo(po łyżce) dodajemy cukier. Ubijamy do rozpuszczenia cukru, po czym dodajemy kolejno żółtka oraz aromat, cały czas miksując.Gdy się połączą dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem, mieszając masę przy pomocy łyżki, nie miksera.Ciasto wlewamy do formy z papierem i pieczemy 20 minut.Gdy się upiecze, na podłodze rozkładamy ścierkę, wyciągamy ciasto z pieca i upuszczamy je z wysokości pół metra na podłogę, dzięki temu biszkopt jest równy i nie opada, po czym odkładamy do pieca i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.Przed wyciągnięciem z formy, podważamy nożem boki ciasta, aby go nie uszkodzić.
delikatnie odrywamy papier, biszkopt jest idealnie prosty i delikatnyKrem:Mannę namaczamy w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje (5-10 minut ) wrzucamy ją do zimnego mleka i gotujemy, roztrzepując energicznie trzepaczką. Studzimy.Margarynę ubijamy na puszek z cukrem pudrem i miodem.Dodajemy po łyżce wystudzoną mannę, cały czas miksując.Gdy dobrze się połączą wsypujemy zmielone orzechy. Miksujemy do połączenia.Jeśli tort nie jest przeznaczony dla najmłodszych, można dodać do kremu kieliszek alkoholuPolewa:W garnku topimy masło z mlekiem, dodajemy czekoladę, kakao i cukier. Gotujemy ok 5 minut, aż zgęstnieje. Lekko studzimy.
tak powinna wyglądać
bez dekoracji z mioduPoncz: składniki mieszamy w szklance.Składamy całość:Od biszkoptu odrywamy papier do pieczenia i kroimy go na pół. Papier wkładamy ponownie na dno formy i wkładamy dolną część biszkoptu.Nasączamy 1/3 objętości ponczu. Smarujemy powidłami ( u mnie rabarbarowe i śliwkowe, bo takie przynieśli mi z piwnicy, ważne aby były kwaskowe).Wykładamy 3/4 kremu, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, którą nasączamy resztą ponczu.Wylewamy polewę, równamy całość i dekorujemy kremem, resztą orzechów oraz podgrzanym lekko stopionym miodem.Chłodzimy przed podaniem.Smacznego!AniaGWIAZDKI :*kupiłam na wypróbowanie margarynę do kremów Maestrię, świetnie się tu sprawdziła,** jeśli nie macie dodajcie jeszcze 2 łyżki kakao*** można dać 1/2 szklanki wody i sok z 1/2 cytryny, można też dodać kieliszek alkoholu.****możecie użyć kupnych takich, jeśli przegapiliście sezon śliwkowyPowiązane notki:Nocna owsianka Czekoladowa z sezamem,słonecznikiem i jabłkiem