ßßß Cookit - przepis na 9.PRZEPIS NR 5- BABKA PIASKOWA WANILIOWO-KAKAOWA

9.PRZEPIS NR 5- BABKA PIASKOWA WANILIOWO-KAKAOWA

nazwa

Wykonanie

9.PRZEPIS NR 5 - BABKA PIASKOWA WANILIOWO-KAKAOWA
Babka piaskowa to popularne, proste w przygotowaniu i niedrogie ciasto. W sam raz jako dodatek do niedzielnej kawy, słodka przekąska w pracy/szkole lub miły prezent dla osób, które zaproszą nas w gości.
Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, a nie macie czasu i/lub umiejetności aby upiec skomplikowane ciasto wybierzcie właśnie babkę piaskową.
Babka mojego pomysłu, którą prezentuję poniżej to waniliowo- kakaowa uczta dla podniebienia i radość dla portfela :) :) :)
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 łyżek mleka
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- aromat waniliowy ( najlepsza byłaby rzecz jasna laska wanilii, wtedy babka ma zupełnie inny smak, niż ta ze sklepowym aromatem, ale jeśli nie jesteście w posiadaniu prawdziwej laski wanilii, ewentualnie może być aromat)
- cukier puder do posypania( lub coś innego do dekoracji wedle gustu- tabliczka czekolady na polewę, lukier itp.)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Formę keksową smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką i wstawiamy do lodówki.
2. Piekarnik nastawiamy na 175st.
3. Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę.
4. Stopniowo, cały czas ucierając dodajemy jajka.
5. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem.
6. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do masy jajecznej, cały czas ucierając.
7. Dodajemy stopniowo mleko, również cały czas ucierając.( ilość mleka może się troszkę wahać w górę lub w dół, co zależy od wielkości dodanych jaj, stopnia wilgotności mąki, wielkości szklanki itp., dlatego najlepiej wlewać go stopniowo po 2 łyżki, wmieszać do ciasta i sprawdzić czy konsystencja jest już dobra- powinna być jak konsystencja gęstej śmietany).
8. Połowę ciasta przekładamy do osobnego naczynia.
9.Do jednej części dodajemy aromat waniliowy, a do drugiej przesiane przez sito kakao( ja jeszcze wzbogacam ciemne ciasto startą czekoladą tak ze 2 paseczki, ale to nadobowiązkowy składnik :) ).
10. Do foremki wylewamy najpierw białe, a na górę ciemne ciasto, można zamieszać widelcem dla efektu marmurkowej babki lub zostawić oddzielne warstwy jasnego i ciemnego ciasta, wtedy upiecze się tak jak na zdj.
11. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godz. (upieczona odchodzi od boków formy i ma podłużne peknięcie na górze).
12. Po ostygnięciu dekorujemy posypując cukrem puderm lub inaczej wedle gustu i pomysłu.
Smacznego!
Źródło:http://milly4884-kuchnia-i-reszta-swiata.blogspot.com/2013/09/9przepis-nr-5-babka-piaskowa-waniliowo.html