Wykonanie
Jak co weekend,przychodzi czas na małe pichcenie. Dziś mam dla was przepis na naprawdę proste ciasto
czekoladowe. Ciasto jest delikatne, puchate,,mięciutkie,aż rozpływa się w ustach. Idealnie pasuje do
kawy. Musiałam się śpieszyć ze zdjęciami,bo już było paru chętnych na kawałeczek :)Składniki:Rozpuszczone
masło (pół kostki)2
jajkapól łyżeczki
proszku do pieczenia7 łyżek
kakaoszklanka
mąkiszklanka
cukru1/4 łyżeczki
soli1/2 szklanki
mleka1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegocukier puder do dekoracjiPiekarnik nagrzewamy do 175 stopni (góra dół).Do miski przesiewamy
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia. Dosypujemy
cukier i
sól.Mieszamy.Robimy mały dołek i wrzucamy
jajka i
mleko,dokładnie mieszamy. Wlewamy
masło,i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.Tak przygotowane ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do "suchego patyczka", około 30-35 minut.Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Wyjmujemy z formy i posypujemy
cukrem pudrem :) Gotowe :)