Kolejna propozycja karnawałowa. Tym razem pączusie.Składniki:1 szklanka mleka1 jajko2 szklanki mąki2 łyżki cukru4 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli55 g masła5 szklanek olejuLukier:1 1/2 szklanki cukru pudru3-4 łyżki mleka2 łyżeczki ekstraktu waniliowegoDo miski dodaj mleko i jajka,wymieszaj.W osobnej misce połącz ze sobą mąkę,cukier,proszek do pieczenia i sól. Suche składniki dodaj do mleka i wymieszaj.Masło rozpuść,dodaj do ciasta i wymieszaj.Olej rozgrzej w rondlu z grubym dnem.Łyżką do lodów nakładaj pączusie. Smaż z obu stron na złoty kolor. Pączusie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Składniki na lukier wymieszaj i posmaruj nim pączusie.