ßßß Cookit - przepis na Ponad to :

Ponad to :

nazwa

Wykonanie

Moje niczym nie przypominają pączka gdyż zrezygnowałam z końcowej obróbki dzięki, której wyglądałyby jak pączek. Możliwe, że i tak też smakują ale ja nie próbowałam, dla mnie to już było by za słodko. Nie mniej są to jedne z najsmaczniejszych muffin jakie do tej pory robiłam i jadłam. Bardzo puszyste w środku, delikatne, pięknie pachną. Gorąco polecam :) Przepis z bloga Ginger & Honey .
Składniki : ( na 10 sztuk )
170 g miałkiego cukru
1 duże jajo
190 g mąki przesianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( dałam płaskie )
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
60 ml oleju
180 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ponad to :
2 łyżki stopionego, niesolonego masła
115 g miałkiego cukru do obtoczenia
Formy na muffiny smarujemy olejem ( najlepiej za pomocą pędzelka, nie używamy papilotek ). Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i sól. W drugiej misce jajo ucieramy wraz z cukrem do białości. Kolejno dodajemy mąkę do masy jajecznej, mieszamy. Po kolei cały czas mieszając dodajemy olej, mleko, ekstrakt. Miksujemy do połączenia składników.
Formy napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy 15-18 minut do tzw. suchego patyczka.
Po przestudzeniu smarujemy stopionym masłem i obtaczamy w cukrze. Ja tę czynność pominęłam. Jak pisałam wcześniej bez tego również genialnie smakują.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/02/Muffiny-paczkowe.html