Wykonanie
Chociaż
biała czekolada nie leżała nawet koło
czekolady jak to niektórzy mówią to ja ją uwielbiam. Na szybko potrzebowałam sprawdzonego, dobrego przepisu na muffiny ale zawsze brakowało mi znaczącego składnika więc postanowiłam zmodyfikować Ten przepis. Wyszły obłędne i nawet zostałam poproszona o przepis :)
Składniki na 12 muffin :120 g
cukru1 duże
jajko190 g przesianej
mąki2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej180 ml
mleka60 ml
oleju1 łyżeczka ekstrakrtu
waniliowego65 g posiekanej
białej czekoladyPonad to :50 g
białej czekoladyW jednej misce mieszamy suche składniki :
mąkę,
sól, proszek,
cukier, gałkę.W drugiej łaczymy mokre składniki :
Jajko,
olej,
mleko,ekstrakt.Morke składniki mieszamy z suchymi. Najlepiej za pomocą
łopatki i tylko do połaczenia składników. Dodajemy pocieta
czekoladę, mieszamy.Ciasto przekładamy do foremem na muffiny. Pieczemy w 180°C przez 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka.Odstawiamy do ostygnięcia.Pozostałe 50 g
czekolady rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Za pomocą łyżeczki nanosimy ją na wierzch każdej muffinki.Smacznego:)