ßßß
Za każdym razem piekę inne muffinki i przekonałam się, że te z nadzieniem najdłużej zachowują świeżość. Dziś proponuję prosty przepis na muffinki z budyniem, które nie mogą się nie udać. Niestety nie pamiętam, skąd mam przepis... Smacznego:)3/4 szklanki mleka,3/4 szklanki cukru,łyżeczka ekstraktu waniliowego,1/3 szklanki oleju,jajko,1 i 3/4 szklanki mąki,łyżeczka proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki soli,opakowanie budyniu o dowolnym smaku (plus mleko potrzebne do jego przyrządzenia)Przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mleko wymieszać z ekstraktem, cukrem jajkiem i olejem. Mąkę, proszek i sól przesiać do mokrych składników. Wymieszać trzepaczką (mogą zostać grudki). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub natłuścić, do każdej wyłożyć 2 łyżki ciasta, na to wyłożyć po 1 łyżeczce budyniu i przykryć łyżką ciasta. Piec ok. 35-45 minut w 180 stopniach.