ßßß Cookit - przepis na Muffinkowe Pączki z Posypką Cukrową

Muffinkowe Pączki z Posypką Cukrową

nazwa

Wykonanie

Ten kto lubi pączki powinien je polubić, choć nie smakują tak samo. To takie pączki bez drożdży i smażenia w tłuszczu, czyli właściwie nie pączki ;) Zapewne trochę mniej kaloryczne, a jakie pyszne. Zaskoczyło mnie, że są aż tak dobre. Zawdzięczają to zapewne cukrowo - cynamonowej posypce, która świetnie z nimi smakuje.
Najlepsze są pierwszego dnia, ale nawet trzeciego są jeszcze miękkie i smaczne.
Dołączają do listy moich ulubionych wypieków ;)
Muffinkowe Pączki z Posypką Cukrową
Składniki:
ciasto
1 duże jajko
100 g cukru
195 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
175 ml mleka
55 ml oleju
łyżeczka ekstraktu waniliowego
posypka
150 g cukru
łyżeczka cynamonu
2 łyżki masła
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową. W drugim naczyniu wymieszaj mleko z olejem i ekstraktem waniliowym.
Jajko utrzyj z cukrem na gładką masę.
Dodaj połowę mąki, następnie połowę płynu, potem resztę mąki i na koniec płyn. Za każdym razem dobrze miksując.
Blaszkę na muffiny wysmaruj olejem i napełnij do 3/4 wysokości (u mnie wyszło 10 muffinów). Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut (piekłam 25 min).
Po upieczeniu muffiny ostrożnie wyjmij z blaszki i ułóż na kratce żeby przestygły.
Masło rozpuść. W misce wymieszaj cukier z cynamonem. Jeszcze ciepłe muffiny smaruj rozpuszczonym masłem i obtaczaj w cukrze. Odłóż z powrotem na kratkę do wystudzenia.
źródło: Sugar donut muffins
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/01/muffinkowe-paczki-z-posypka-cukrowa.html