Wykonanie
Babka marmurkowa to jedno z tych ciast, które bardzo szybko się przygotowuje i jeszcze szybciej zjada. Wilgotna, bardzo smaczna babka o dwóch intensywnych smakach
czekolady i
wanilii . Choć niewielka rozmiarowo, to na stałe wchodzi do menu, jako jedno ze smaczniejszych ucieranych ciast. Zachwytom nad tą pyszną marmurkową babką nie było końca. Polecam.
Przepis na babkę marmurkową
czekoladowo-
waniliową175 g
mąki1 łyżka
proszku do pieczenia175 g
masła, miękkiego175 g drobnego
cukru3
jajka, roztrzepane2 łyżki
kakao2 łyzki
mleka1 łyżeczka ekstraktu z
waniliicukier puder do posypaniaPiekarnika nastawiamy na 160 st C. Natłuszczamy foremkę na babkę z kominem.Przesiewamy
mąkę i
proszek do pieczenia do dużej miski, dodajemy
masło, drobny
cukier i
jajka. Ubijamy, aż mikstura będzie gładka.Przenosimy polowę ciasta do drugiej miski.
Kakao mieszamy z
mlekiem i dodajemy do jednej z misek i dobrze mieszamy. Do drugiej miski dodajemy ekstrakt z
wanilii, mieszamy. Do foremki naprzemiennie dodajemy po łyżce jasnego i ciemnego ciasta. Na koniec patyczkiem robimy "esy-floresy".Pieczemy przez 40-50 minut. Zostawiamy przez 10 minut w foremce, po czym wyjmujemy i studziemy na kratce. Posypujemy
cukrem pudrem przed podaniem.Przepis z książki "Cakes. 100 Everyday Recipes".