ßßß Cookit - przepis na Babka marmurkowa czekoladowo-waniliowa

Babka marmurkowa czekoladowo-waniliowa

nazwa

Wykonanie

Babka marmurkowa to jedno z tych ciast, które bardzo szybko się przygotowuje i jeszcze szybciej zjada. Wilgotna, bardzo smaczna babka o dwóch intensywnych smakach czekolady i wanilii . Choć niewielka rozmiarowo, to na stałe wchodzi do menu, jako jedno ze smaczniejszych ucieranych ciast. Zachwytom nad tą pyszną marmurkową babką nie było końca. Polecam.
Przepis na babkę marmurkową czekoladowo-waniliową
175 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
175 g masła, miękkiego
175 g drobnego cukru
3 jajka, roztrzepane
2 łyżki kakao
2 łyzki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
cukier puder do posypania
Piekarnika nastawiamy na 160 st C. Natłuszczamy foremkę na babkę z kominem.
Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia do dużej miski, dodajemy masło, drobny cukier i jajka. Ubijamy, aż mikstura będzie gładka.
Przenosimy polowę ciasta do drugiej miski.
Kakao mieszamy z mlekiem i dodajemy do jednej z misek i dobrze mieszamy. Do drugiej miski dodajemy ekstrakt z wanilii, mieszamy. Do foremki naprzemiennie dodajemy po łyżce jasnego i ciemnego ciasta. Na koniec patyczkiem robimy "esy-floresy".
Pieczemy przez 40-50 minut. Zostawiamy przez 10 minut w foremce, po czym wyjmujemy i studziemy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.
Przepis z książki "Cakes. 100 Everyday Recipes".
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/09/babka-marmurkowa-czekoladowo-waniliowa.html