Wykonanie
Ciasto
czekoladowe,
cynamonowy biszkopt i
jabłka w budyniu to kwintesencja jesiennych smaków. Ciasto lekkie i bardzo aromatyczne. Jeśli komuś może wydawać się zbyt suche, blaty ciasta można naponczować
herbatą.*foremka 25*34 cmSkładniki: na ciasto
czekoladowe:100 g
gorzkiej czekolady125 g
masła1/2 szklanki
cukru pudru6
jajek300 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżka
kakao na
biszkopt:3
jajka3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
cynamonu na nadzienie
jabłkowe:1 kg
jabłek2 opakowania budyniu
waniliowego1/2 l
mleka4 łyżki
cukru125 g
masłałyżeczka
cynamonuPrzygotować ciasto
czekoladowe:
czekoladę rozpuścić nad parą.
Masło,
cukier puder i
kakao rozpuścić i wystudzić. Dodać
żółtka,
czekoladę, przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i zmiksować.
Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z
ciastem. Przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 30 minut.Przygotować
biszkopt:
białka ubić z
cukrem na sztywno a następnie dodawać
żółtka.
Mąkę wymieszać z
cynamonem i
proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Upiec (w foremce, w której piekło się ciasto
czekoladowe) w 180*C około 20 minut.
Jabłka obrać, pokroić drobno, zasypać
cynamonem i połową
cukru. Dusić kilka minut. W połowie
mleka rozpuścić pozostały
cukier i budynie, ugotować na pozostałym
mleku. Do gorącego budyniu wmiksować
masło a następnie dodać
jabłka i wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na ciasto
czekoladowe i przykryć
cynamonowym biszkoptem. Wierzch polać polewą lub oprószyć
cukrem pudrem.