ßßß
Ciasto czekoladowe, cynamonowy biszkopt i jabłka w budyniu to kwintesencja jesiennych smaków. Ciasto lekkie i bardzo aromatyczne. Jeśli komuś może wydawać się zbyt suche, blaty ciasta można naponczować herbatą.*foremka 25*34 cmSkładniki: na ciasto czekoladowe:100 g gorzkiej czekolady125 g masła1/2 szklanki cukru pudru6 jajek300 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniałyżka kakao na biszkopt:3 jajka3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka cynamonu na nadzienie jabłkowe:1 kg jabłek2 opakowania budyniu waniliowego1/2 l mleka4 łyżki cukru125 g masłałyżeczka cynamonuPrzygotować ciasto czekoladowe: czekoladę rozpuścić nad parą. Masło, cukier puder i kakao rozpuścić i wystudzić. Dodać żółtka, czekoladę, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 30 minut.Przygotować biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Upiec (w foremce, w której piekło się ciasto czekoladowe) w 180*C około 20 minut.Jabłka obrać, pokroić drobno, zasypać cynamonem i połową cukru. Dusić kilka minut. W połowie mleka rozpuścić pozostały cukier i budynie, ugotować na pozostałym mleku. Do gorącego budyniu wmiksować masło a następnie dodać jabłka i wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na ciasto czekoladowe i przykryć cynamonowym biszkoptem. Wierzch polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem.