Wykonanie
" U babci jest słodko, świat pachnie szarlotką..." śpiewaliśmy jako dzieci. U mojej babci wczoraj znów pachniało
ciastem z
jabłkami. Babcine ciasta zawsze przenoszą mnie do dzieciństwa. Ehhh szkoda, że tylko na niby. Babcia podzieliła się ze mną przepisem i dziś ja dzielę się nim z
Wami.*blaszka 25*34 cmSkładniki: na ciasto półkruche:200 g
mąki200 g zimnego
masła150 g
cukru pudru2
jajka3
żółtka5 łyżek kwaśnej
śmietany 18%2 łyżeczki
proszku do pieczenia na
biszkopt:3
jajka3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia na masę
jabłkową:2 kg obranych już
jabłek150 g
cukru (lub więcej w zależności od kwaśności
jabłek)2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
soku z cytryny na krem budyniowy:450 ml
mleka1 opakowanie budyniu
waniliowego3 łyżki
cukrułyżka
kakao200 g
masła3 łyżki startych
orzechów włoskichSkładniki ciasta półkruchego zagnieść szybko i podzielić na połowę. Jedną częścią wyłożyć blaszkę wyścieloną papierem. Drugą część umieścić w lodówce. Blaszkę z
ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około kwadransa.
Jabłka zetrzeć, zasypać
cukrem i
cynamonem i dusić aż wysmaży się nadmiar soku. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Drugą połowę ciasta rozwałkować i przykryć
jabłka. Piec jeszcze około 40 minut. Wystudzić.Przygotować
biszkopt:
białka ubić na sztywno i nadal ubijając dosypywać powoli
cukier a następnie dodawać po
żółtku.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i delikatnie wmieszać do masy. Przełożyć ciasto do blaszki i piec około 30 minut w 175*C.
Budyń rozrobić z
cukrem w odrobinie
mleka i ugotować na pozostałym
mleku. Wystudzić. Miękkie
masło utrzeć najpierw samo a następnie dodawać po łyżce budyniu. Krem podzielić na połowę. Do jednej części dodać
kakao i
orzechy. Na wystudzone ciasto
jabłkowe rozsmarować krem
kakaowy, przykryć
biszkoptem i posmarować
białym kremem. Wierzch można posypać
kakao.