ßßß
" U babci jest słodko, świat pachnie szarlotką..." śpiewaliśmy jako dzieci. U mojej babci wczoraj znów pachniało ciastem z jabłkami. Babcine ciasta zawsze przenoszą mnie do dzieciństwa. Ehhh szkoda, że tylko na niby. Babcia podzieliła się ze mną przepisem i dziś ja dzielę się nim z Wami.*blaszka 25*34 cmSkładniki: na ciasto półkruche:200 g mąki200 g zimnego masła150 g cukru pudru2 jajka3 żółtka5 łyżek kwaśnej śmietany 18%2 łyżeczki proszku do pieczenia na biszkopt:3 jajka3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową:2 kg obranych już jabłek150 g cukru (lub więcej w zależności od kwaśności jabłek)2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka soku z cytryny na krem budyniowy:450 ml mleka1 opakowanie budyniu waniliowego3 łyżki cukrułyżka kakao200 g masła3 łyżki startych orzechów włoskichSkładniki ciasta półkruchego zagnieść szybko i podzielić na połowę. Jedną częścią wyłożyć blaszkę wyścieloną papierem. Drugą część umieścić w lodówce. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około kwadransa.Jabłka zetrzeć, zasypać cukrem i cynamonem i dusić aż wysmaży się nadmiar soku. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Drugą połowę ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Piec jeszcze około 40 minut. Wystudzić.Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno i nadal ubijając dosypywać powoli cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i delikatnie wmieszać do masy. Przełożyć ciasto do blaszki i piec około 30 minut w 175*C.Budyń rozrobić z cukrem w odrobinie mleka i ugotować na pozostałym mleku. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo a następnie dodawać po łyżce budyniu. Krem podzielić na połowę. Do jednej części dodać kakao i orzechy. Na wystudzone ciasto jabłkowe rozsmarować krem kakaowy, przykryć biszkoptem i posmarować białym kremem. Wierzch można posypać kakao.