Wykonanie
Witam! Dzisiaj wstawiam tarte, którą już kiedyś robiłam tyle, że w wersji z
wiśniami. Tym razem ciasto kruche i
budyń połączyłam z pokrojonymi w plasterki
jabłkami. Smakuje super :) . Wierzch ciasta można dodatkowo oprószyć
cynamonem.Składniki:3-4
jabłka1 opakowanie budyniu
waniliowego5 łyżek
cukru1/2 l
mleka1 kubek
mąki100 g
masła1/2 kubka
cukru pudru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
żółtka + 1 całe
jajkoMąkę,
proszek do pieczenia i
cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy
żółtka,
jajko i pokrojone na małe kawałki
masło. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formę do tarty smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą. Następnie wykładamy na nią ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy
budyń według przepisu podanego na opakowaniu.
Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Po 15 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika i wylewamy na nie przygotowany
budyń. Na wierzchu układamy pokrojone
jabłka i posypujemy całość 3 łyżkami
cukru. Tak przygotowane ciasto pieczemy jeszcze około 30 minut w 170 stopniach.Smacznego!