ßßß
Witam! Dzisiaj wstawiam tarte, którą już kiedyś robiłam tyle, że w wersji z wiśniami. Tym razem ciasto kruche i budyń połączyłam z pokrojonymi w plasterki jabłkami. Smakuje super :) . Wierzch ciasta można dodatkowo oprószyć cynamonem.Składniki:3-4 jabłka1 opakowanie budyniu waniliowego5 łyżek cukru1/2 l mleka1 kubek mąki100 g masła1/2 kubka cukru pudru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 żółtka + 1 całe jajko
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtka, jajko i pokrojone na małe kawałki masło. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy na nią ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy budyń według przepisu podanego na opakowaniu. Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Po 15 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika i wylewamy na nie przygotowany budyń. Na wierzchu układamy pokrojone jabłka i posypujemy całość 3 łyżkami cukru. Tak przygotowane ciasto pieczemy jeszcze około 30 minut w 170 stopniach.Smacznego!