Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na
cynamonowe muffinki z
jabłkami. Są mięciutkie i pachną korzennie
cynamonem.

Składniki (na 12 muffinek):250 g
mąki1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia1 czubata łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią150 g
cukru1
jabłko2
jajka50 g roztopionego
masła175 ml
mlekaWykonanie:Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy.
Jabłko obieramy, kroimy na małe kawałeczki, dodajemy do suchych składników i ponownie całość mieszamy.
Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem. Dolewamy
masło i
mleko.Mokre składniki przelewamy do suchych i całość mieszamy bardzo krótko. Tylko do połączenia się składników.Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Wkładamy do nich ciasto do 3/4 wysokości papilotki.Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w 175 stopniach (do uzyskania efektu suchego patyczka).Ja piekę w piekarniku z termoobiegiem.Smacznego :)


Przepis dodaję do akcji kulinarnych: