Wykonanie
Płomyki to kruche
ciastka o oryginalnym kształcie i smacznym
jabłkowym nadzieniu. Ich wykonanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Przepis zaczerpnęłam z bloga Oksany Borisowej i wprowadziłam do niego nieznaczne zmiany, które ułatwiły mi pracę.
Składniki na około 40 sztuk:500 g
mąki pszennej tortowej200 g miękkiego
masła120 g
cukru2
jajka100 ml
mleka2 łyżeczki
proszek do pieczeniaszczypta
soli2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego (lub kilka kropelek
olejku waniliowego)skórka otarta z
cytrynyNadzienie:1 kg
jabłek4 łyżki
cukru (lub 5 jeśli
jabłka są kwaśne)
cynamon wg uznania2 łyżki
masłasok z połowy
cytryny30 ml
wodyDodatkowo:
cukier puder do dekoracji
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli, dodać miękkie
masło i posiekać. Następnie dodać
cukier,
jajka,
wanilię,
skórkę z cytryny i
mleko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, spłaszczyć je i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na godzinę (w zamrażalniku wystarczy 10 minut).Przygotowanie nadzienia:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem zagotować, a następnie dusić na małym ogniu na patelni ceramicznej lub w garnku z grubym dnem. Nadmiar płynu musi odparować, żeby nadzienie nie wypłynęło z
ciastek.Stolnicę lekko wysypać
mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 2 mm i wyciąć z niego pasy szerokie na około 12 cm . Każdy pas podzielić na trójkąty, a każdy trójkąt naciąć w 4 miejscach – jak na zdjęciu.Na każdym
ciastku umieścić łyżeczkę nadzienia i zawinąć najpierw lewy koniec w prawo, a później prawy koniec w lewo (lub odwrotnie :))
Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15-18 minut w temperaturze 175 stopni C (grzałka góra-dół). Wystudzić na kratce i oprószyć
cukrem pudrem.