ßßß
Płomyki to kruche ciastka o oryginalnym kształcie i smacznym jabłkowym nadzieniu. Ich wykonanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Przepis zaczerpnęłam z bloga Oksany Borisowej i wprowadziłam do niego nieznaczne zmiany, które ułatwiły mi pracę.
Składniki na około 40 sztuk:500 g mąki pszennej tortowej200 g miękkiego masła120 g cukru2 jajka100 ml mleka2 łyżeczki proszek do pieczeniaszczypta soli2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub kilka kropelek olejku waniliowego)skórka otarta z cytrynyNadzienie:1 kg jabłek4 łyżki cukru (lub 5 jeśli jabłka są kwaśne)cynamon wg uznania2 łyżki masłasok z połowy cytryny30 ml wodyDodatkowo:cukier puder do dekoracjiMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać miękkie masło i posiekać. Następnie dodać cukier, jajka, wanilię, skórkę z cytryny i mleko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, spłaszczyć je i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na godzinę (w zamrażalniku wystarczy 10 minut).Przygotowanie nadzienia: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem zagotować, a następnie dusić na małym ogniu na patelni ceramicznej lub w garnku z grubym dnem. Nadmiar płynu musi odparować, żeby nadzienie nie wypłynęło z ciastek.Stolnicę lekko wysypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 2 mm i wyciąć z niego pasy szerokie na około 12 cm . Każdy pas podzielić na trójkąty, a każdy trójkąt naciąć w 4 miejscach – jak na zdjęciu.Na każdym ciastku umieścić łyżeczkę nadzienia i zawinąć najpierw lewy koniec w prawo, a później prawy koniec w lewo (lub odwrotnie :))
Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15-18 minut w temperaturze 175 stopni C (grzałka góra-dół). Wystudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem.