ßßß
125 gramów miękkiego masła125 gramów cukru3 jaja1 kopiasta łyżka cukru z waniliąskórka otarta z 1 średniej cytryny200 gramów mąki pszennej tortowej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka mlekaszczypta solidodatkowo:3 średnie jabłkacynamon (opcjonalnie)cukier puderMasło utrzeć mikserem na puszystą masę. Powoli, małymi porcjami wsypywać cukier, cukier waniliowy, sól i skórkę cytrynową. Całość miksować na średnich obrotach aż uzyskamy gładką masę. Następnie wbijać jajka ( każde następne po minucie ucierania następnego).Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Przygotowaną mieszankę mąki z proszkiem w dwóch porcjach dodać do masy maślanej, następnie dodać mleko, cały czas ucierać na średnich obrotach.Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, te z kolei na plastry o grubości około 0,5 cm.Ciasto wylać do posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Potem na wierzchu promieniście poukładać jabłka.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, wsadzić ciasto i piec około 45 minut, do suchego patyczka.Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem (można wymieszać go z cynamonem jeśli ktoś lubi), można też posmarować z wierzchu dżemem brzoskwiniowym lub morelowym.

