Wykonanie
Ot zwykłe - niezwykłe ciasto. Sposób robienia jest nieco inny niż przy podobnych ucieranych, ciacho faktycznie jest puszyste i delikatne. Możemy zrobić je z ulubionymi
owocami, zawsze szybko zniknie :) Ciasto możemy jeszcze ciepłe posmarować
dżemem morelowym lub
brzoskwiniowym, pychotka :)
125 gramów miękkiego
masła125 gramów
cukru3
jaja1 kopiasta łyżka
cukru z
waniliąskórka otarta z 1 średniej
cytryny200 gramów
mąki pszennej tortowej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
mlekaszczypta
solidodatkowo:3 średnie
jabłkacynamon (opcjonalnie)
cukier puderMasło utrzeć mikserem na puszystą masę. Powoli, małymi porcjami wsypywać
cukier,
cukier waniliowy,
sól i
skórkę cytrynową. Całość miksować na średnich obrotach aż uzyskamy gładką masę. Następnie wbijać
jajka ( każde następne po minucie ucierania następnego).
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia. Przygotowaną mieszankę
mąki z proszkiem w dwóch porcjach dodać do masy
maślanej, następnie dodać
mleko, cały czas ucierać na średnich obrotach.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, te z kolei na plastry o grubości około 0,5 cm.Ciasto wylać do posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
Potem na wierzchu promieniście poukładać
jabłka.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, wsadzić ciasto i piec około 45 minut, do suchego patyczka.Jeszcze ciepłe ciasto posypać
cukrem pudrem (można wymieszać go z
cynamonem jeśli ktoś lubi), można też posmarować z wierzchu
dżemem brzoskwiniowym lub
morelowym.