ßßß
SKŁADNIKI:4 duże jabłkasok z połowy cytrynycukier puder lub cukier wymieszany z cynamonem do obtoczeniaolej lub masło klarowane do smażeniaCiasto:1 szklanka mąki pszennej130 ml mleka2 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenie2 łyżeczki cukruszczypta soliPRZYGOTOWANIE:Wszystkie składniki ciasta miksujemy na gładką masę i odstawiamy.Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na co najmniej centymetrowe plastry. Teraz małym nożykiem wykrawamy z jabłek gniazda nasienne. W każdy plaster wmasowujemy sok z cytryny, by owoce nie ściemniały.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ilość taka, by sięgała przynajmniej połowy plastra jabłka). Każdy plaster jabłka zanurzamy w cieście i smażymy z obu stron na złoto-brązowo. Jeszcze ciepłe jabłka obtaczamy w cukrze lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!