Wykonanie
Od jakiegoś czasu nie jem
słodyczy, a przynajmniej bardzo się staram, dlatego było mi turbo ciężko opracować dla Was ten wpis. Ciasto zjadłam osobiście (nie sama!), ale ponad miesiąc temu i niestety wcześniej nie znalazłam czasu na publikację. Przy obrabianiu zdjęć śliniłam się do ekranu wspominając smak ciacha. Dzięki
jabłkom placek jest bardzo wilgotny, a jego
cynamonowy zapach niesamowicie pobudza apetyt. W dodatku przyrumieniony wierzch przepełniony
jabłkami wygląda pięknie :)Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson Nigellissima .Składniki (tortownica Ø 23cm):100g
masła250g
mąki pszennej (wymieszałam z2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli150g drobnego
cukru (użyłam trzcinowego)2
jajkaskórka otarta jednej niewoskowanej
cytryny1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego75ml
mleka 3,2% o temp. pokojowej3
jabłka twarde (ok 500g)dodatkowo:1 łyżeczka
trzcinowego cukru1/2 łyżeczki mielonego
cynamonuPrzygotowanie:Utrzyj
masło z
cukrem ręcznie lub za pomocą miksera. Po uzyskaniu jasnej kremowej masy dodawaj stopniowo
jajka. Następnie dodaj
mleko,
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól,
skórkę z cytryny i ekstrakt
waniliowy.Rozgrzej piekarnik do 200*C.Jedno z
jabłek obierz, pokrój w kostkę i dodaj do ciasta. Pozostałe dwa
jabłka pokrój na ćwiartki, a następnie w plasterki. Ułóż je koncentrycznie, zaczynając od zewnątrz.
Cukier trzcinowy i
cynamon wymieszaj ze sobą, a następnie oprósz nim
jabłka. Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 40minut, sprawdzając metodą suchego patyczka.Smacznego :)