ßßß Cookit - przepis na Ciasto cynamonowe z jabłkami

Ciasto cynamonowe z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Od jakiegoś czasu nie jem słodyczy, a przynajmniej bardzo się staram, dlatego było mi turbo ciężko opracować dla Was ten wpis. Ciasto zjadłam osobiście (nie sama!), ale ponad miesiąc temu i niestety wcześniej nie znalazłam czasu na publikację. Przy obrabianiu zdjęć śliniłam się do ekranu wspominając smak ciacha. Dzięki jabłkom placek jest bardzo wilgotny, a jego cynamonowy zapach niesamowicie pobudza apetyt. W dodatku przyrumieniony wierzch przepełniony jabłkami wygląda pięknie :)
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson Nigellissima .
Składniki (tortownica Ø 23cm):
100g masła
250g mąki pszennej (wymieszałam z
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150g drobnego cukru (użyłam trzcinowego)
2 jajka
skórka otarta jednej niewoskowanej cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
75ml mleka 3,2% o temp. pokojowej
3 jabłka twarde (ok 500g)
dodatkowo:
1 łyżeczka trzcinowego cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
Utrzyj masło z cukrem ręcznie lub za pomocą miksera. Po uzyskaniu jasnej kremowej masy dodawaj stopniowo jajka. Następnie dodaj mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy.
Rozgrzej piekarnik do 200*C.
Jedno z jabłek obierz, pokrój w kostkę i dodaj do ciasta. Pozostałe dwa jabłka pokrój na ćwiartki, a następnie w plasterki. Ułóż je koncentrycznie, zaczynając od zewnątrz.
Cukier trzcinowy i cynamon wymieszaj ze sobą, a następnie oprósz nim jabłka. Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 40minut, sprawdzając metodą suchego patyczka.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefantazje.blogspot.com/2014/02/ciasto-cynamonowe-z-jabkami.html