ßßß Cookit - przepis na Włoskie ciasto z jabłkami

Włoskie ciasto z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Puszyste z nutą cytryny dużą ilością jabłek na wierzchu i cudownym okryciem z cukru i cynamonu. Typowe ciasto do kawki czy herbatki. Przepis Nigella Lawson z książki " Nigellissima "
Składniki : ( wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową )
100 g miękkiego masła
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g drobnego cukru
2 jaja
otarta skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
75 ml mleka
około 500 g jabłek ( 3 większe jabłka )
Ponad to :
1 łyżeczka jasnego cukru trzcinowego ( dałam łyżkę )
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Masło ucieramy z cukrem na jasną kremową masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie dokładamy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, ekstrakt, skórkę z cytryny.
Jedno jabłko przekrawamy na pół. Obieramy, wycinamy gniazda nasienne kroimy w kostkę o boku 1 cm. Dodajemy do masy, mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 22-23 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostałe jabłka kroimy w ósemki i układamy na wierzchu ciasta.
Cukier trzcinowy mieszamy z cynamonem, posypujemy wierzch.
Pieczemy w 200°C 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/11/Wloskie-ciasto-z-jablkami.html