Puszyste z nutą cytryny dużą ilością jabłek na wierzchu i cudownym okryciem z cukru i cynamonu. Typowe ciasto do kawki czy herbatki. Przepis Nigella Lawson z książki " Nigellissima "Składniki : ( wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową )100 g miękkiego masła250 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli150 g drobnego cukru2 jajaotarta skórka z 1 cytryny1 łyżeczka ekstraktu waniliowego75 ml mlekaokoło 500 g jabłek ( 3 większe jabłka )Ponad to :1 łyżeczka jasnego cukru trzcinowego ( dałam łyżkę )1/2 łyżeczki mielonego cynamonuMasło ucieramy z cukrem na jasną kremową masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie dokładamy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, ekstrakt, skórkę z cytryny.Jedno jabłko przekrawamy na pół. Obieramy, wycinamy gniazda nasienne kroimy w kostkę o boku 1 cm. Dodajemy do masy, mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 22-23 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.Pozostałe jabłka kroimy w ósemki i układamy na wierzchu ciasta.Cukier trzcinowy mieszamy z cynamonem, posypujemy wierzch.Pieczemy w 200°C 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka.Smacznego :)