Wykonanie
Za niewiele ponad miesiąc święta Bożego Narodzenia. Czas szczególny, również w naszej kuchni. Dzisiejsza słodka propozycja sprawi, że w całym domu będzie się unosiła cudowna woń
cynamonu. Banalnie proste w przygotowaniu, a zaskoczą wszystkich swoim wyjątkowym smakiem oraz wyglądem.Składniki:1 szklanka i 2 łyżki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 łyżeczki
cynamonu (polecam samodzielnie zetrzeć ten w laskach)1
jajko½ szklanki
mleka 3,2%5 łyżek
masła (roztopionego i ostudzonego)2
jabłka (raczej mniejsze)
Jeżeli chodzi o foremki, to nie mam kokilek, czyli malutkich, żaroodpornych naczynek do pieczenia. Użyłam sylikonowej formy pożyczonej od siostry. Gdyby były ciut mniejsze i jednego kształtu, z pewnością wyszły by jeszcze ładniejsze, ale na pewno nie bardziej smaczne. Używajcie tego, do czego macie dostęp!Aby przygotować muffinki, w większej misce wymieszajcie ze sobą wszystkie suche składniki (
mąkę przesiałam przez sito).W mniejszej wymieszajcie wszystkie mokre (
jajko wcześniej rozmieszałam w osobnej szklance).
Jabłka umyjcie, obierzcie ze skórki, wytnijcie gniazdo nasienne i pokrójcie je w niedużą kosteczkę.Mokre składniki połączcie z suchymi i dobrze je ze sobą wymieszajcie, aby się połączyły. Na koniec wrzućcie do masy pokrojone
jabłka.Foremki możecie delikatnie natłuścić np. odrobinką
margaryny i napełnijcie je
ciastem do około 2/3 wysokości.
Wstawcie je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i pieczcie przez około 25-30 minut, pod koniec sprawdzając patyczkiem czy są już gotowe.