ßßß Cookit - przepis na Tort szachownica

Tort szachownica

nazwa

Wykonanie

Oto tort, który powstał na 9 urodziny mojej córki. Pierwotnie miał powstać tort piesek, ale obawiałam się, że nie podołam zadaniu. Na szczęście wpadłam na pomysł, że zamiast biszkoptu w kształcie psa, córa sama może wykonać figurki z masy marcepanowej. Pomysł był strzałem w dziesiątkę. Córa zadowolona z efektu, a to najważniejsze.
Podczas wycinania szachownicy rozwaliłam jedną warstwę biszkoptu. Dlatego tort składa się z trzech poziomów. Do tego tortu użyłam biszkoptów, które pokazywałam w tym wpisie .
Składniki:
biszkopt jasny z 5 jajek (taki)
biszkopt ciemny z 5 jajek (taki)
1 kg mascarpone
650 ml śmietany kremówki
100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
4 - 5 łyżek cukru drobnego
Wykonanie:
Upieczone i ostudzone biszkopty położyć na blacie. Pierwszy biszkopt rozkroić dokładnie na pół (nie ruszać biszkoptu, pozostawić obie warstwy na sobie!). Dokładnie na środku wyciąć koło o średnicy ok 18 cm (użyłam formy do tortownicy). Najlepiej sprawdzić linijką odległość od brzegu we wszystkich miejscach (u mnie było to ok 3 cm). W dalszym ciągu nie wyjmować części biszkoptu, ani nie zdejmować dwóch warstw z siebie. Pośrodku mniejszego okręgu (tego o śr. 18 cm) wyciąć kolejny okrąg, znowu w odległości ok 3 cm od brzegów (użyłam foremki do wycinania pączków). W ten sposób powstaną nam trzy podwójne okręgi. Tę samą czynność powtórzyć z drugim biszkoptem. Okręgi wycinać dokładnie w tej samej odległości, co przy pierwszym biszkopcie.
Przygotować masy. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 250 g mascarpone wymieszać robotem a następnie połączyć z rozpuszczoną i przestudzoną, ale nadal płynną czekoladą. Dodać do tego kilka czubatych łyżek ubitej śmietany i wymieszać. Pozostałe mascarpone wymieszać robotem w drugiej misce i połączyć z pozostałą śmietaną.
Delikatnie rozłożyć biszkopty. Należy uważać szczególnie przy największym okręgu, bo jest najbardziej delikatny. Do największego jasnego okręgu delikatnie włożyć średni ciemny, a w środek jasny najmniejszy. Do największego ciemnego włożyć jasny średni i najmniejszy ciemny. Powtórzyć ze wszystkimi częściami biszkoptu. (u mnie jedna warstwa się rozpadła, nie użyłam więc jej do tortu).
Na paterę położyć jedną warstwę biszkoptu (np tę z jasną obwódką). Posmarować częścią jasnej masy. Na masę położyć drugą warstwę biszkoptu (tym razem z ciemną obwódką). Posmarować prawie całą masą czekoladową. Na wierzch położyć ostatni blat (ponownie z jasną obwódką). Górę i brzegi posmarować jasną masą. Tort udekorować pozostałą ciemną i jasną masą według uznania. Ja zrobiłam róże na wierzchu i pasy (tą samą tylką co róże) po obrzeżach tortu.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/02/Tort-szachownica.html