ßßß Cookit - przepis na Masło rozpuścić z czekoladą na najmniejszym palniku, mieszając.

Masło rozpuścić z czekoladą na najmniejszym palniku, mieszając.

nazwa

Wykonanie

Ta rolada chodziła za mną od dawna. Kiedy wróciłam do domu odkryłam, że serek mascarpone niedługo się przeterminuje, więc trzeba było działać. Ponieważ w lodówce stały resztki kremu postanowiłam wreszcie spełnić moje malutkie marzenie. Nie robiłam do końca według przepisu, ale smak i tak wspaniały.
Składniki na biszkopt:
4 jajka
100 g drobnego cukru
100 g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
cukier waniliowy - 16 g
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Wymieszać delikatnie, by piana nie opadła.
Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać lekko cukrem waniliowym. Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić w takiej formie do ostudzenia. Uwaga: nie czekamy, aż rolada wystygnie, robimy wszystko na gorąco.
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
5 łyżek kremu z orzechów
200 g śmietany kremówki
Serek i krem zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z czekoladowym serkiem.
Składniki na polewę
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
30 g masła
Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręczniczek. Natychmiast posmarować nadzieniem z serka mascarpone, z powrotem zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać polewą.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/03/Rolada-z-kremem-orzechowym.html