Wykonanie
Ta rolada chodziła za mną od dawna. Kiedy wróciłam do domu odkryłam, że
serek mascarpone niedługo się przeterminuje, więc trzeba było działać. Ponieważ w lodówce stały resztki kremu postanowiłam wreszcie spełnić moje malutkie marzenie. Nie robiłam do końca według przepisu, ale smak i tak wspaniały.
Składniki na
biszkopt:4
jajka100 g drobnego
cukru100 g
mąki3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
kakaocukier waniliowy - 16 gWykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami
cukier, ubijając. Partiami wlewać
żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
kakao. Wymieszać delikatnie, by piana nie opadła.Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać lekko
cukrem waniliowym. Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego
boku. Pozostawić w takiej formie do ostudzenia. Uwaga: nie czekamy, aż rolada wystygnie, robimy wszystko na gorąco.Składniki na krem:250 g
serka mascarpone5 łyżek kremu z
orzechów200 g
śmietany kremówkiSerek i krem zmiksować.
Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z
czekoladowym serkiem.Składniki na polewę100 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady30 g
masłaOstudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręczniczek. Natychmiast posmarować nadzieniem z
serka mascarpone, z powrotem zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać polewą./wydrukuj przepis/