ßßß Cookit - przepis na Przechowuj w lodówce.

Przechowuj w lodówce.

nazwa

Wykonanie

Wczoraj był Dzień Ojca, więc zrobiłyśmy z Zuzią babeczki dla jej Taty :) A że Mąż mój osobisty najbardziej na świecie lubi białą czekoladę, to nie mogło jej w nich zabraknąć ;) Do tego dekoracja z ostatnich czereśni i można było świętować :))
Babeczki wyszły bardzo lekkie i puszyste, a jednocześnie wilgotne dzięki sporej ilości masła, mocno czekoladowe. W środku każdej ukryłam czereśnię, a udekorowałam prostym kremem z białej czekolady i kremówki ubitej z odrobiną mascarpone. Mąż zajadał i tylko się oblizywał :)
Polecam :)
Składniki na około 18 babeczek:
200g miękkiego niesolonego masła
200g ciemnego brązowego cukru
4 duże jajka
150g mąki samo-rosnącej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g kakao
Na krem:
200g białej czekolady posiekanej
250ml śmietany kremówki
3 łyżki serka mascarpone
Dodatkowo:
18 czereśni do środka babeczek (odpestkowanych) plus 18 do dekoracji
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiej, odłóż.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj jajka jedno po drugim, ucierając dokładnie po każdym dodaniu.
Wsyp przesiane suche składniki i zmiksuj do połączenia.
Masę nakładaj do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, do 2/3 wysokości papilotki (babeczki rosną dość mocno), w środek każdej włóż wydrylowaną czereśnię.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut, do suchego patyczka. Wystudź na kratce.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, wystudź. Zimną wymieszaj dokładnie z mascarpone, by nie było grudek.
Kremówkę ubij, dodając pod koniec czekoladę wymieszaną z mascarpone. Przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj nią przestudzone babeczki. Połóż czereśnię na wierzchu każdej babeczki.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/06/24/babeczki-czekoladowe-z-czeresniami-i-kremem-z-biala-czekoladachocolate-cupcakes-with-cherries-and-white-chocolate-cream