ßßß Cookit - przepis na Cupcakes czekoladowo-pomarańczowe

Cupcakes czekoladowo-pomarańczowe

nazwa

Wykonanie

Pyszne cupcakes czekoladowe z nutą pomarańczy i klasycznym ganache. Miękkie, wilgotne ciastko oraz intensywnie czekoladowy krem dostarczają kwintesencji smakowej przyjemności.
Składniki na 18 cupcakes:
40 g czekolady mlecznej
20 g czekolady gorzkiej
2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
90 g miękkiego masła
1 szklanka brązowego cukru
2 jajka
2/3 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1/3 szklanki drobno posiekanych migdałów
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ganache:
200 g czekolady gorzkiej
250 ml śmietany 30%
Przygotowanie:
Cupcakes: piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni (ustawienie pieczenia góra/dół). Foremki na muffiny/cupcakes wyłożyć papilotkami, ewentualnie przygotować pojedyncze foremki do cupcakes. W niewielkim garnku podgrzać wodę, aby była gorąca. Włożyć do niego miseczkę, a do niej pokruszyć czekoladę. Podgrzewać do momentu, kiedy czekolada rozpuści się i wtedy wlać sok pomarańczowy. Mieszać, aż czekolada i sok idealnie połączą się. Odstawić do wystudzenia. W misce zmiksować miękkie masło, jajka i cukier na gładką i puszystą masę. Wlać czekoladę rozpuszczoną w soku i dalej miksować. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masa na początku będzie rzadka, ale w miarę tężenia czekolady zacznie gęstnieć. Na koniec dodać drobno posiekane migdały i dokładnie wymieszać. Ciasto nakładać do foremek na wysokość 3/4. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut. Cupcakes trochę urosną, ale pozostaną płaskie. Po upieczeniu ostudzić.
Ganache: Czekoladę pokruszyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. W osobnym garnuszku do wrzenia doprowadzić śmietanę, a następnie wlać ją do czekolady. Dokładnie wymieszać, aż czekolada i śmietana połączą się na idealnie gładką masę. Najlepiej robić to klasyczną trzepaczką/rózgą. Pozostawić do wystudzenia, w trakcie którego od czasu do czasu przemieszać masę. Następnie schłodzić w lodówce. Kiedy masa jest zimna, delikatnie ubić na krem. Kiedy osiągnie konsystencję, która pozwoli nam dekoracyjnie go uformować, umieszczamy krem w szprycy i wyciskamy na babeczki fantazyjne, lub mniej fantazyjne wzory. Jeżeli nie posiadamy szprycy, można do tego użyć zwykły foliowy woreczek. Wystarczy uciąć jeden z jego rogów, napełnić woreczek masą i wyciskać krem.
,
Składnik główny:
czekolada,
Składnik główny:
pomarańcza,
Składnik główny:
śmietana,
Rodzaj dania:
Ciasto,
Deser,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/cupcakes-czekoladowo-pomaranczowe