Wykonanie
Pyszne cupcakes
czekoladowe z nutą
pomarańczy i klasycznym ganache. Miękkie, wilgotne
ciastko oraz intensywnie
czekoladowy krem dostarczają kwintesencji smakowej przyjemności.Składniki na 18 cupcakes:40 g
czekolady mlecznej20 g
czekolady gorzkiej2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy90 g miękkiego
masła1 szklanka
brązowego cukru2
jajka2/3 szklanki
mąki2 łyżki
kakao1/3 szklanki drobno posiekanych
migdałów1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na ganache:200 g
czekolady gorzkiej250 ml
śmietany 30%Przygotowanie:Cupcakes: piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni (ustawienie pieczenia góra/dół). Foremki na muffiny/cupcakes wyłożyć papilotkami, ewentualnie przygotować pojedyncze foremki do cupcakes. W niewielkim garnku podgrzać
wodę, aby była gorąca. Włożyć do niego miseczkę, a do niej pokruszyć
czekoladę. Podgrzewać do momentu, kiedy
czekolada rozpuści się i wtedy wlać
sok pomarańczowy. Mieszać, aż
czekolada i sok idealnie połączą się. Odstawić do wystudzenia. W misce zmiksować miękkie
masło,
jajka i
cukier na gładką i puszystą masę. Wlać
czekoladę rozpuszczoną w soku i dalej miksować. Dodać przesianą
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia. Masa na początku będzie rzadka, ale w miarę tężenia
czekolady zacznie gęstnieć. Na koniec dodać drobno posiekane
migdały i dokładnie wymieszać. Ciasto nakładać do foremek na wysokość 3/4. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut. Cupcakes trochę urosną, ale pozostaną płaskie. Po upieczeniu ostudzić.Ganache:
Czekoladę pokruszyć do miski i rozpuścić w kąpieli
wodnej. W osobnym garnuszku do wrzenia doprowadzić
śmietanę, a następnie wlać ją do
czekolady. Dokładnie wymieszać, aż
czekolada i
śmietana połączą się na idealnie gładką masę. Najlepiej robić to klasyczną trzepaczką/rózgą. Pozostawić do wystudzenia, w trakcie którego od czasu do czasu przemieszać masę. Następnie schłodzić w lodówce. Kiedy masa jest zimna, delikatnie ubić na krem. Kiedy osiągnie konsystencję, która pozwoli nam dekoracyjnie go uformować, umieszczamy krem w szprycy i wyciskamy na babeczki fantazyjne, lub mniej fantazyjne wzory. Jeżeli nie posiadamy szprycy, można do tego użyć zwykły foliowy woreczek. Wystarczy uciąć jeden z jego
rogów, napełnić woreczek masą i wyciskać krem.
,Składnik główny:
czekolada,Składnik główny:
pomarańcza,Składnik główny:
śmietana,Rodzaj dania:Ciasto,Deser,