Wykonanie
Zrobione dla Mamy z okazji Jej święta. Pyszne miękkie i aromatyczne babeczki
czekoladowe z nuta
pomarańczy,
migdałów i
orzechów. Zdobione
czekoladowym ganache zrobionym z
gorzkiej czekolady i kremówki. Wspaniały głęboki smak. Rozpływają się w ustach.
Składniki na 13 sztuk:40 g
czekolady mlecznej20 g
czekolady gorzkiej2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy i starta skórka90 g miękkiego
masła1 szklanka
brązowego cukru2
jajka2/3 szklanki
mąki2 łyżki
kakao1/3 szklanki drobno posiekanych
migdałów,
orzechów laskowych i włoskich1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaPiekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni . Foremki na muffiny wyłożyć papilotkami, ewentualnie przygotować pojedyncze foremki. W garnku podgrzać
wodę, aby była gorąca. Włożyć do niego miseczkę, a do niej pokruszyć
czekoladę. Podgrzewać do momentu, kiedy
czekolada rozpuści się i wtedy wlać
sok pomarańczowy. Mieszać, aż
czekolada i sok połączą się. Odstawić do wystudzenia. W misce zmiksować miękkie
masło,
jajka i
cukier na gładką i puszystą masę. Wlać
czekoladę rozpuszczoną w soku i dalej miksować. Dodać przesianą
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia. Masa na początku będzie rzadka, ale w miarę tężenia
czekolady zacznie gęstnieć. Na koniec dodać drobno posiekane
migdały i
orzechy i dokładnie wymieszać. Ciasto nakładać do foremek na wysokość 3/4. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut. Babeczki trochę urosną, ale zostaną płaskie. Po upieczeniu ostudzić.Składniki na krem ganache:200 g
czekolady gorzkiej250 ml
śmietany 30%Czekoladę pokruszyć do miski i rozpuścić w kąpieli
wodnej. W osobnym garnuszku do wrzenia doprowadzić
śmietanę, a następnie wlać ją do
czekolady. Dokładnie wymieszać, aż
czekolada i
śmietana połączą się na idealnie gładką masę. Najlepiej robić to rózgą. Pozostawić do wystudzenia, mieszając co chwila. Następnie schłodzić w lodówce. Kiedy masa jest zimna, delikatnie ubić na krem. Kiedy osiągnie konsystencję, która pozwoli nam dekoracyjnie go uformować, umieszczamy krem w szprycy i wyciskamy na babeczki.Źródło przepisu: www.artkulinaria.pl