Wykonanie
Pyszne i bardzo słodkie ciasto. Dla tych, którzy lubią czarną i
białą czekoladę. Zaletą ciasta jest, że może stać kilka dni w lodówce i wciąż smakuje wyśmienicie.Foremka okrągła: 24 cmSkładniki: 1 dl = 100 ml150 g
masła3 dl
cukru1 dl
kakao2 łyżeczki
cukru waniliowego2
jaja2 dl
mąkiTrufla:1 dl
śmietany 40%50 g
masła300 g
białej czekolady2 dl
orzechów przesmażonych na suchej patelniSposób przygotowania:Ciasto: rozpuść
masło w garnku i odstaw. Następnie dodaj do
masła cukier,
kakao,
cukier waniliowy oraz jedno
jajo, pomieszaj, dodaj drugie
jajo a na końcu dodaj
mąkę. Najlepiej użyj miksera. Wlej masę do okrągłej foremki, nasmarowanej wcześniej
margaryną i obsypaną
tarta bułką. Piecz ciasto w 175°C, w dolnej części piekarnika około 20 minut, środek ciasta będzie trochę rzadki. Dobrze, żeby ciasto wystygło w foremce.Przygotowanie
trufli: zagotuj w garnku
śmietanę i
masło, odstaw z ognia.
Czekoladę połam na małe kawałki i wrzuć do
śmietany, mieszaj, aż do rozpuszczenia się całkowitego
czekolady. Jak lekko przestygnie wstaw cały garnek do lodówki na około 1 godzinę, aż masa będzie półsztywna. Po godzinie rozsmaruj
trufle na cieście i posyp
orzechami, przesmażonymi wcześniej na suchej patelni. Ciasto wstaw znów do lodówki. Pół godziny przed podaniem wyjmij z lodówki. Powodzenia!