ßßß Cookit - przepis na Boskie brownies!

Boskie brownies!

nazwa

Wykonanie

Mam na imię Sara i jestem czekoladoholikiem. Brownie to stan wyższej czekoladowości. Pokuszę się o stwierdzenie, że jest bardziej czekoladowe niż czekolada. Szczególnie kiedy jest jeszcze ciepłe. Robiłam już jedno podejście do tego ciasta i uznałam, że pierwsze brownies były idealne i powiem Wam, że te też takie są, choć odrobinę się różnią. Pierwsze brownies były bardziej puszyste (choć i tak zbite, w końcu taka jest natura brownies), te są bardziej "gliniaste" w konsystencji, a tuż po upieczeniu nieco bardziej maziste. Oba przepisy są idealne!
Składniki (na 15/20 sztuk):
200 g ciemnej czekolady
200 g masła
1 szklanka mąki
1/2 szklanki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 jajka
1 i 3/4 szklanki cukru
łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej
20-50 g drobno posiekanej czekolady
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. W naczyniu żaroodpornym umieścić połamaną czekoladę (200 g) i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Wstawić do rozgrzewającego się piekarnika, mieszać od czasu do czasu, aż masło i czekolada się rozpuszczą i połączą. W międzyczasie do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, dodać sól i wymieszać. Czekoladową mieszankę lekko ostudzić, a następnie dodać do niej jajka, cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Do czekoladowej masy dodać suche składniki i wymieszać, na koniec dodać posiekaną czekoladę. Masę przełożyć do prostokątnej formy (o wymiarach około 20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić chwilę, następnie pokroić na prostokąty (np. 3 lub 4 części wzdłuż blachy i 5 części w poprzek). Brownies pyszne są jeszcze ciepłe, po ostudzeniu oczywiście też! Polecam z mlekiem.
Na bazie przepisu ze strony chefmichaelsmith.com, z lekkimi modyfikacjami.
Źródło:http://www.smakocie.com/2012/08/boskie-brownies.html