ßßß
 
            
         Składniki (na 15/20 sztuk):200 g ciemnej czekolady200 g masła1 szklanka mąki1/2 szklanki gorzkiego kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli4 jajka1 i 3/4 szklanki cukrułyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej20-50 g drobno posiekanej czekoladyPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. W naczyniu żaroodpornym umieścić połamaną czekoladę (200 g) i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Wstawić do rozgrzewającego się piekarnika, mieszać od czasu do czasu, aż masło i czekolada się rozpuszczą i połączą. W międzyczasie do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, dodać sól i wymieszać. Czekoladową mieszankę lekko ostudzić, a następnie dodać do niej jajka, cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Do czekoladowej masy dodać suche składniki i wymieszać, na koniec dodać posiekaną czekoladę. Masę przełożyć do prostokątnej formy (o wymiarach około 20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić chwilę, następnie pokroić na prostokąty (np. 3 lub 4 części wzdłuż blachy i 5 części w poprzek). Brownies pyszne są jeszcze ciepłe, po ostudzeniu oczywiście też! Polecam z mlekiem.Na bazie przepisu ze strony chefmichaelsmith.com, z lekkimi modyfikacjami.
Składniki (na 15/20 sztuk):200 g ciemnej czekolady200 g masła1 szklanka mąki1/2 szklanki gorzkiego kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli4 jajka1 i 3/4 szklanki cukrułyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej20-50 g drobno posiekanej czekoladyPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. W naczyniu żaroodpornym umieścić połamaną czekoladę (200 g) i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Wstawić do rozgrzewającego się piekarnika, mieszać od czasu do czasu, aż masło i czekolada się rozpuszczą i połączą. W międzyczasie do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, dodać sól i wymieszać. Czekoladową mieszankę lekko ostudzić, a następnie dodać do niej jajka, cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Do czekoladowej masy dodać suche składniki i wymieszać, na koniec dodać posiekaną czekoladę. Masę przełożyć do prostokątnej formy (o wymiarach około 20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić chwilę, następnie pokroić na prostokąty (np. 3 lub 4 części wzdłuż blachy i 5 części w poprzek). Brownies pyszne są jeszcze ciepłe, po ostudzeniu oczywiście też! Polecam z mlekiem.Na bazie przepisu ze strony chefmichaelsmith.com, z lekkimi modyfikacjami.

