Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×I ja postanowiłam wziąć udział w akcji
krówkowe wariacje. Wykorzystałam więc chęć domowników na sernik i upiekłam go w takiej niecodziennej wersji. Jak się okazało smakował wyśmienicie. Idealna masa serowa – bardzo kremowa i puszysta, na pysznym maślanym cieście z dodatkiem
kakao. Wierzchem stał się kajmak i
migdały. Czysta poezja smaku, delikatnie igrająca z podniebieniem. Jest to ciasto jak najbardziej świąteczne i niebanalne, zróbcie je przy najbliższej wyjątkowej okazji.
Składniki:blacha 25 x 35 cmciasto:2 szklanki
mąki poznańskiej2 łyżeczki
proszku do pieczenia125 g
masła3
żółtka1/2 szklanki
cukru pudru3 łyżki
kakao3 łyżki
śmietanyszczypta
cynamonuszczypta
soliser:1 kg
sera twarogowego75 g
masła3
jajka3
białka2 łyżki
cukru z
wanilią ( u mnie Kotanyi )1/2 szklanki
cukru pudru40 g budyniu
waniliowego3 łyżki kajmaku3 łyżki
cukru kryształuwierzch:100 g
płatków migdałów250 g kajmakuPrzygotowanie:Ciasto : Sypkie składniki ciasta wymieszać. Dodać
masło, rozdrobnić je, po czym wbić
żółtka (
białka zachować do masy ), wlać
śmietanę i szybko wyrobić ciasto – tylko do połączenia składników. Schłodzić w lodówce przez godzinę.
Ser :
Jajka ubić z cukram0 ( pudrem i
waniliowym ).
Masło stopić. Do
jajek dodać
budyń i
ser, w kilku porcjach, następnie połączyć z ciepłym
masłem. Ja używałam robota , więc nie przerywałam miksowania. Osobno ubić
białka, gdy będą sztywnieć dodać do nich
cukier kryształ i dokończyć ubijanie. Delikatnie wmieszać do masy serowej.Sernik : 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną blachę z papierem do pieczenia. Na spód wylać 2/3 masy serowej. Do reszty dodać kajmak, wymieszać. Wylać na
ser waniliowy i łyżką lekko wymieszać masy aby uzyskać efekt marmurowy. Na wierzchu zetrzeć resztę ciasta.Piec w 160 stopniach przez 45 minut, po upieczeniu zostawić na 20 minut w piekarniku, po czym otworzyć drzwiczki, po kolejnych 10 wyjąć z pieca.Ciepły sernik posmarować
kajmakiem i posypać
migdałami, można to zrobić warstwami – kajmak,
migdały , kajmak.Schłodzić.
Powiązane notki:Kremowy,
waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąSernik z
suszonymi morelamiSernik
waniliowy z polewą na WielkanocSernik
żurawinowy z
truskawkami