ßßß Cookit - przepis na Sernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieście

Sernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieście

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
I ja postanowiłam wziąć udział w akcji krówkowe wariacje. Wykorzystałam więc chęć domowników na sernik i upiekłam go w takiej niecodziennej wersji. Jak się okazało smakował wyśmienicie. Idealna masa serowa – bardzo kremowa i puszysta, na pysznym maślanym cieście z dodatkiem kakao. Wierzchem stał się kajmak i migdały. Czysta poezja smaku, delikatnie igrająca z podniebieniem. Jest to ciasto jak najbardziej świąteczne i niebanalne, zróbcie je przy najbliższej wyjątkowej okazji.
Składniki:
blacha 25 x 35 cm
ciasto:
2 szklanki mąki poznańskiej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g masła
3 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
3 łyżki śmietany
szczypta cynamonu
szczypta soli
ser:
1 kg sera twarogowego
75 g masła
3 jajka
3 białka
2 łyżki cukru z wanilią ( u mnie Kotanyi )
1/2 szklanki cukru pudru
40 g budyniu waniliowego
3 łyżki kajmaku
3 łyżki cukru kryształu
wierzch:
100 g płatków migdałów
250 g kajmaku
Przygotowanie:
Ciasto : Sypkie składniki ciasta wymieszać. Dodać masło, rozdrobnić je, po czym wbić żółtka (białka zachować do masy ), wlać śmietanę i szybko wyrobić ciasto – tylko do połączenia składników. Schłodzić w lodówce przez godzinę.
Ser : Jajka ubić z cukram0 ( pudrem i waniliowym ). Masło stopić. Do jajek dodać budyń i ser, w kilku porcjach, następnie połączyć z ciepłym masłem. Ja używałam robota , więc nie przerywałam miksowania. Osobno ubić białka, gdy będą sztywnieć dodać do nich cukier kryształ i dokończyć ubijanie. Delikatnie wmieszać do masy serowej.
Sernik : 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną blachę z papierem do pieczenia. Na spód wylać 2/3 masy serowej. Do reszty dodać kajmak, wymieszać. Wylać na ser waniliowy i łyżką lekko wymieszać masy aby uzyskać efekt marmurowy. Na wierzchu zetrzeć resztę ciasta.
Piec w 160 stopniach przez 45 minut, po upieczeniu zostawić na 20 minut w piekarniku, po czym otworzyć drzwiczki, po kolejnych 10 wyjąć z pieca.
Ciepły sernik posmarować kajmakiem i posypać migdałami, można to zrobić warstwami – kajmak, migdały , kajmak.
Schłodzić.
Powiązane notki:
Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratką
Sernik z suszonymi morelami
Sernik waniliowy z polewą na Wielkanoc
Sernik żurawinowy z truskawkami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/11/02/sernik-kajmakowy-na-kakaowym-kruchym-ciescie