ßßß
Dziś bawimy się konwencją. Notka wstępna pod zdjęciem. Przepis ten jest jednym z łatwiejszych sposobów na najlepszy sernik. sekretem jest tutaj na pewno wanilia, masło, cytryna i odzywiście czekolada. Technicznie sprawę załatwiają cukier puder i odpowiednio napowietrzone masło z żółtkami do masy serowej.Składniki :blacha 20 x 30 cmkruche ciasto :400 g mąki200 g masła150 g cukru pudru4 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka esencji waniliowejmasa serowa – sernik1 kg trzykrotnie mielonego sera100 g masła2 nieduże cytryny5 jajek1 op. kisielu cytrynowego bez cukru230 g cukru pudru50 g płatków migdałówpolewa :100 g mlecznej czekolady50 ml mleka1 łyżka oleju rzepakowego1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie:Ciasto :Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.Dodać zimne, posiekane w kostkę masło.Rozdrobnić nożem z mąką.Dodać żółtka. Szybko wyrobić ciasto. Jedynie do połączenia sié składników.Przełożyć je na 60 minut do lodówki.Masa serowa :Żółtka oddzielić od białek. Białka schować do lodówki.Cytryny sparzyć. Zetrzeć z nich żółtą, aromatyczną część skórki. Po czym przeciąć na pół i wycisnąć z nich sok.Miękkie masło ubić mikserem, aż stanie się puszyste i jasne. Dodać do niego cukier puder, a gdy połączy się on w całości z masłem, dodać żółtka, miksjąc na najszybszych obrotach miksera. Na końcu wsypać kisiel, dodać skórkę i połowę soku z cytryn. Zmiksować do połączenia się składników. W trzech turach dodać ser. Zmiksować, na wolnych obrotach.Ciasto podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować, tak aby wyłożyć ciastem spód i boki blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 170 stopni.Białka ubić z solą i resztą soku z cytryn. Dodać do masy serowej. Delikatnie, mieszając.Na spód wylać 2/3 masy. Resztę wymieszać z migałami, wylać na wierzch i wyrównać. Zetrzeć resztę ciasta na wierzch sernika. Piec go 60 minut. Po czym wystudzić, wyjmując delikatnie z piekarnika.Polewa :Czekoladę stopić z olejem i mlekiem. Gorącymi strużkami czekolady udekorować zimny sernik. Przechowywać go w lodówce. Najsmaczniejszy jest na drugi dzień po upieczeniu.Powiązane notki:Sernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieścieLekki i puszysty cytrynowy Sernik ŚwiątecznyKremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąSernik żurawinowy z truskawkamiSernik jak Nutella – kakaowy, kremowy i z orzechami