Wykonanie
Mam dla Was przepis na bardzo kruche
ciasteczka z
orzechami, które idealnie osłodzą jesienne spotkania przy
kawie.
Ciastkom możecie nadać dowolny kształt i użyć ulubionych
orzechów lub grubego
cukru.Ilekroć pomyślę o popołudniowej
kawie czy herbacie, od razu przypomina mi się Hiacynta z serialu "Co ludzie powiedzą". Oglądaliście go?
Herbatka była tam przedstawiona, jako największy z możliwych koszmarów uroczej sąsiadki.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:200 gramów
masła, w temp. pokojowej130 gramów
cukru pudru350 gramów
mąki1
jajko1/4 łyżeczki
solipół łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka esencji waniliowej lub
cukier z prawdziwą
waniliąokoło 2 garści
orzechów* laskowych lub arachidowych.1
żółtko1 łyżka
mleka* zamiast
orzechów można użyć grubego
cukruDo wykrawania
ciastek potrzebne będą dwie foremki o średnicy 8 cm i 2 cm.
Wykonanie:1.
Masło utrzyj z
cukrem pudrem,
jajkiem,
solą i esencją
waniliową.2. Do puszystej masy dodaj przesiane
mąkę i
proszek do pieczenia. Szybko zagnieć.3. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.4. Rozwałkuj ciasto na grubość około 7mm (nie może być cieńsze).5. Wykrawaj
ciastka o średnicy 8 cm, a następnie środki
ciastek wykrawaj foremką 2 cm.
6. Delikatnie przełóż
ciastka do wyłożonego papierem do pieczenia zamrażalnika.
Ciastka mają być ułożone pojedynczo. Potrzymaj je tam około 20 minut.7. W
między czasie włóż
orzechy do foliowego worka i rozgnieć je na mniejsze części za pomocą tłuczka lub wałka.8. Roztrzep
żółtko z
mlekiem.9. Zmrożone
ciastka posmaruj z wierzchu
jajkiem i tą posmarowaną stroną przyłóż (bardzo delikatnie dociskając) do
orzechów.10. Układaj
ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.11. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 12 min. Ustaw na pieczenie od dołu. Trzeba uważać, aby
ciastka się za bardzo nie przyrumieniły.12. Zimne przechowuj w metalowej puszce.Smacznego :)