ßßß Cookit - przepis na Mini serniczki

Mini serniczki

Wykonanie

Ostatnio tak bardzo ciągnęło mnie, żeby zrobić sernik, że nie wytrzymałabym już ani dnia dłużej. Problem narodził się w momencie, kiedy trzeba było zdecydować się na któryś z wielu rodzajów. W końcu stwierdziłam, że zamiast tradycyjnej blachy sernika, upiekę małe serniczki w formie babeczek. Pomysł ten okazał się strzałem w dziesiątkę, ponieważ wszyscy byli zaskoczeni i chętniej sięgali po kolejne porcje :)
Serniczki mają dość niekonwencjonalny spód z pokruszonych herbatników, który po upieczeniu, idealnie łączy się z ciężką i gęstą (czyli typowo polską) masą serową. Ostatnim dodatkiem jest kawałek banana, który stanowi przysłowiową kropkę nad i.
Ja dodałam jeszcze trochę kruszonki kokosowej, która została mi z niedawno pieczonych kokosanek :)
Produkty:
ok.180 g herbatników
60 g margaryny
ok. 700 g sera twarogowego
2 laski wanilii
2 jajka
3/4 szklanki cukru
2 banany
Etapy przygotowania:
Zblenduj lub potłucz wałkiem herbatniki na piasek
Roztop masło i wymieszaj z herbatnikami, tak by powstała zwarta masa
Zmiel ser 3-krotnie na jednolitą masę
W trakcie mielenia, dodaj cukier,jajka i ziarna z lasek wanilii
Na dnie papilotek, delikatnie uklepuj spód z herbatników
Na spód wyłóż masę serową
Kawałki banana połóż na środku serniczka
Nagrzej piekarni do 150 C i piecz przez około 25-30 min
Banan może zczernieć w trakcie pieczenia, dlatego polecam wcześniej zanurzyć go w soku cytrynowym :)
SMACZNEGO !
* Jeśli skusicie się na kruszonkę, to jest to nic innego jak połączone masło, cukier i wiórki kokosowe
Źródło:http://delicious-precious.blogspot.com/2013/06/mini-serniczki.html