Wykonanie
Ostatnio tak bardzo ciągnęło mnie, żeby zrobić sernik, że nie wytrzymałabym już ani dnia dłużej. Problem narodził się w momencie, kiedy trzeba było zdecydować się na któryś z wielu rodzajów. W końcu stwierdziłam, że zamiast tradycyjnej blachy sernika, upiekę małe serniczki w formie babeczek. Pomysł ten okazał się strzałem w dziesiątkę, ponieważ wszyscy byli zaskoczeni i chętniej sięgali po kolejne porcje :)Serniczki mają dość niekonwencjonalny spód z pokruszonych
herbatników, który po upieczeniu, idealnie łączy się z ciężką i gęstą (czyli typowo polską) masą
serową. Ostatnim dodatkiem jest kawałek
banana, który stanowi przysłowiową kropkę nad i.Ja dodałam jeszcze trochę kruszonki kokosowej, która została mi z niedawno pieczonych kokosanek :)Produkty:ok.180 g
herbatników60 g
margarynyok. 700 g
sera twarogowego2
laski wanilii2
jajka3/4 szklanki
cukru2
bananyEtapy przygotowania:Zblenduj lub potłucz wałkiem
herbatniki na piasekRoztop
masło i wymieszaj z
herbatnikami, tak by powstała zwarta masaZmiel
ser 3-krotnie na jednolitą masęW trakcie mielenia, dodaj
cukier,
jajka i ziarna z
lasek waniliiNa dnie papilotek, delikatnie uklepuj spód z
herbatnikówNa spód wyłóż masę
serowąKawałki
banana połóż na środku serniczkaNagrzej piekarni do 150 C i piecz przez około 25-30 min
Banan może zczernieć w trakcie pieczenia, dlatego polecam wcześniej zanurzyć go w
soku cytrynowym :)SMACZNEGO !* Jeśli skusicie się na kruszonkę, to jest to nic innego jak połączone
masło,
cukier i
wiórki kokosowe