Wykonanie
9 sierpnia 2014Składniki:Ciasto/spód:1 szklanka
mąki150g.
masła2
żółtka3 łyżki
cukruMasa serowa:1/3 opakowania kolorowych pianek500g.
sera twarogowego ( z wiaderka)1
budyń śmietankowy3jajka1/2 szklanki
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
olejuMus malinowy:500g.
malin świeżych lub mrożonych3 łyżki
cukru pudru1
galaretka o smaku
owoców leśnych lub malinowaDodatkowo: tortownica 22cm.
Przygotowanie:Spód: Składniki na ciasto zagnieść razem.Wyłożyć nim równo spód tortownicy.Masa serowa: Na cieście ułożyć pianki.
Ser zmiksować z resztą składników aż powstanie jednolita masa.Masę wylać na wierzch pianek.Piekarnik rozgrzać do 180 st. piec ciasto ok. 60-80 min.( Jeśli wierzch zacznie się rumienić ciasto przykryć folią aluminiową)Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika do ostudzenia.Mus malinowy: Galaretę rozpuścić dokładnie w 300 ml
wody , odstawić do lodówki by lekko stężała.
Maliny ( jeśli mrożone uprzednio rozmrozić) zmiksować blenderem , dodać tężejącą
galaretkę , wymieszać razem.Mus przelać na zimne ciasto trzymając je cały czas w tortownicy.Wstawić do lodówki na 3-4 h a najlepiej na noc do całkowitego stężenia.SmacznegoPost navigation← Roladki o smaku
pieczarek z ciągnącym
serem i
szczypiorkiem. Smaczne jako dodatek do dania głównego czy
pieczywa.Smaczne
ogórki na zimę jako przystawka czy dodatek do dania głównego lub na kanapkę. →