Wykonanie
Ta wczesna jesień jest cudowna, dominuje piękna paleta barw, która napawa mnie energią i radością. Taką jesień lubię ciepłą,
słoneczną i kolorową. Moje dzisiejsze ciasto właśnie takie jest kruche, soczyste i kolorowe a do tego jest lekkie i bardzo smaczne .Składniki:Ciasto:300 g
mąki (przesianej)200 g
masła pokrojonego w kostkę100 g
cukru pudru2
żółtkaNadzienie:4 szklanki puree z dyni*250 g
malin3 opakowania budyniu
śmietankowegocukiertortownica 26-28 cmZ podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.Do gorącego puree z dyni cały czas mieszając wsypujemy dwa opakowania proszku budyniowego. Mieszamy i podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje. Dodajemy
cukier do smaku.
Maliny zasypujemy 50 g
cukru i podgrzewamy na małym ogniu aż puszczą sok i się rozpadną. Do
malin wsypujemy 1/2 opakowania proszku budyniowego i czekamy aż zgęstnieje.Ciasto wałkujemy wykładamy dno i boki natłuszczonej tortownicy. Na ciasto nakładamy pergamin i wsypujemy obciążenie w postaci
grochu,
fasoli albo
ryżu. Pieczemy 25 minut w 180*C. Po wyjęciu lekko studzimy. Na podpieczony spód wykładamy puree z dyni a następnie
maliny. Pieczemy 20 minut.* Miąższ z dyni kroimy w drobna kostkę podlewamy odrobina
wody i dusimy na małym ogniu do miękkości. Odcedzamy
wodę i miksujemy na papkę.