ßßß Cookit - przepis na Ciasto z musem dynia & malina

Ciasto z musem dynia & malina

nazwa

Wykonanie

Ta wczesna jesień jest cudowna, dominuje piękna paleta barw, która napawa mnie energią i radością. Taką jesień lubię ciepłą, słoneczną i kolorową. Moje dzisiejsze ciasto właśnie takie jest kruche, soczyste i kolorowe a do tego jest lekkie i bardzo smaczne .
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki (przesianej)
200 g masła pokrojonego w kostkę
100 g cukru pudru
2 żółtka
Nadzienie:
4 szklanki puree z dyni*
250 g malin
3 opakowania budyniu śmietankowego
cukier
tortownica 26-28 cm
Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Do gorącego puree z dyni cały czas mieszając wsypujemy dwa opakowania proszku budyniowego. Mieszamy i podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje. Dodajemy cukier do smaku. Maliny zasypujemy 50 g cukru i podgrzewamy na małym ogniu aż puszczą sok i się rozpadną. Do malin wsypujemy 1/2 opakowania proszku budyniowego i czekamy aż zgęstnieje.
Ciasto wałkujemy wykładamy dno i boki natłuszczonej tortownicy. Na ciasto nakładamy pergamin i wsypujemy obciążenie w postaci grochu, fasoli albo ryżu. Pieczemy 25 minut w 180*C. Po wyjęciu lekko studzimy. Na podpieczony spód wykładamy puree z dyni a następnie maliny. Pieczemy 20 minut.
* Miąższ z dyni kroimy w drobna kostkę podlewamy odrobina wody i dusimy na małym ogniu do miękkości. Odcedzamy wodę i miksujemy na papkę.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/09/ciasto-z-musem-dynia-malina.html