Wykonanie
Odważyłam się zrobic eklerki :) Wyszły okrągłe, ale to nic, jak na pierwszy raz i tak rewelacja :))Składniki na około 10 sztuk :-2
jajka plus jedno
żółtko do posmarowania eklerów-
masło 50 g-pół szklanki
wody-pół szklanki
mąki-
cukier - 2 łyżeczki-1 szklanka zimnej
śmietanki 30 proc .-1 łyżka
cukru pudru-do polewy użyłam gotowej polewy - zabrakło mi sił na tradycyjną polewę :) plus
kokos do posypkiPrzesiewamy
mąkę i mieszamy ją z
cukrem. W rondelku roztapiamy
masło z
wodą i podgrzewamy do momentu, aż prawie się zagotuje. Zdejmujemy je z ognia i dodajemy
mąkę. Szybko i energicznie mieszamy masę - powinna być gładka, odchodzić od brzegów rondelka i formować kulę.Do masy pojedynczo dodajemy dwa
jajka, dokładnie mieszając. Energicznie mieszajmy dalej, aż masa będzie błyszczą ca i gęsta. Powinna łatwo odchodzić od łyżki.Blachę wyłkładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy. Przekładamy ciasto do szprycy z 1-cm końcówką lub do rożka i formujemy eklerki.Trzeba zachować
między nimi odstęp, bo podczas pieczenia będą rosły.Przed włożeniem do piekarnika smarujemy eklerki
żółtkiem wymieszanym z 1 łyżeczką
wody.Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20-25 min, aż będą złociste. Po wyjęciu z piekarnika muszą całkowicie ostygnąć !Masa :Zimną
śmietankę trzeba wymieszać z
cukrem pudrem i ubić na sztywno. Ostudzone eklerki przekrawamy na połówki i do dolnej nakładamy
bitą śmietanę a następnie przekładamy górną połówką.Wierzch eklerek polewamy
polewą czekoladową. I ważne - przechowujemy je w lodówce.SMACZNEGO !!