ßßß
Czy ktoś z Was jadł kiedykolwiek malinowy karmel? Jeśli nie to musicie go spróbować. Koniecznie! Co prawda jest dosyć słodki, ale zawsze można zrównoważyć to odrobiną soku z cytryny lub limonki, albo dodać szczyptę soli, która jeszcze bardziej podkręci smak całość. Poniżej podaję przepis jak szybko i łatwo zrobić to cudo!ciasto:150 g mąki100 g masła20 g cukru pudru1 żółtkoS kładniki umieścić w misce, szybko zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 30-40 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy i przy użyciu szerokiej szklanki wykrawać kółka. Foremki do kruchych babeczek wykładać ciastem lekko dociskając. Ciastka piec 10-15 minut w 200 º C. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.malinowy karmel:65 ml wody220 g cukru1 szczypta soli110 ml kremówki 36%110 g zmiksowanych malinW rondlu umieścić cukier oraz sól z wodą i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Doprowadzić do wrzenia i gotować do uzyskania brązowego karmelu (uważać żeby nie spalić). W tym samym czasie zmiksowane maliny połączyć z kremówką, umieścić w rondlu i podgrzewać do uzyskania 80 º C. Do gotowego karmelu ostrożnie wlać mieszankę malin i dobrze wymieszać. Całość podgrzewać do uzyskania 110 º C i natychmiast garnek z karmelem malinowym wstawić do większego naczynia z lodowatą wodą. Odstawić na chwilę do przestudzenia. Gotowym karmelem napełnić kruche spody. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Prze podaniem pokruszyć bezami.Smacznego! :)