Wykonanie
czwartek, 10 Marzec 2011, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Babeczki „mazurkowe” robię obowiązkowo na każde święta wielkanocne. Baaardzo słodkie i bardzo kruche. Idealne dla takiego łasucha jak ja

Składniki:kruche ciasto:25 dag
mąki2
żółtka10 dag
cukru pudru3/4 kostki
masłaWyrabiamy gładkie ciasto, schładzamy przez godzinę w lodówce, następnie rozwałkowujemy cienko, wyklejamy wysmarowane tłuszczem i obsypane
kasza manną foremki do babeczek i pieczemy w 180 stopniach na kolor jasnozłoty.masa:szklanka mielonych
orzechów włoskichszklanka
cukru pudruszklanka słodkiej
śmietankiMieszamy to wszystko w rondelku i podgrzewamy, cały czas mieszając aż
cukier się rozpuści a masa zabulgocze. Gorącą masę wlewamy do babeczek. Dekorujemy np.
skórką pomarańczową,
orzechami,
figami.