ßßß
 
            
         Poziomki jako dziecko zbierałam gdzie tylko się dało i do dziś mam taki sentyment do tych owoców, że kiedy pojawią się pierwsze dojrzałe sztuki to od razu wybieram się do lasu. Mam w ogródku grządkę poziomek ale ogrodowe to całkiem inna bajka, te leśne mają taki upajający zapach, że jestem w stanie przejść kilometry w ich poszukiwaniu. Najczęściej zjadamy je rozgniecione z cukrem, na chlebie. To mój smak dzieciństwa. Ale tym razem użyłam ich do zrobienia ciasteczek. Jeśli macie poziomki zróbcie je koniecznie, bo są przepyszne.Składniki:300 g mąki2 żółtka100 g masła70 g cukru pudruszczypta soli na nadzienie:szklanka poziomekduża łyżka cukru45 g galaretki poziomkowejdodatkowo:cukier puder do posypaniaMąkę posiekać z zimnym masłem, dodać cukier puder, sól i żółtka. Zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce. Zimne ciasto rozwałkować i wycinać kółeczka (wycinałam foremką do babeczek), w połowie zrobić mniejsze dziurki. Ciasteczka piec na papierze do pieczenia w 200*C aż zaczną się rumienić.Poziomki zasypać cukrem i na wolnym ogniu dusić kilka minut. Następnie zblendować na mus. Do bardzo gorącego musu poziomkowego wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce. Kiedy mus będzie mocno tężał, smarować ciasteczka i przykrywać ciasteczkami z dziurką. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Poziomki jako dziecko zbierałam gdzie tylko się dało i do dziś mam taki sentyment do tych owoców, że kiedy pojawią się pierwsze dojrzałe sztuki to od razu wybieram się do lasu. Mam w ogródku grządkę poziomek ale ogrodowe to całkiem inna bajka, te leśne mają taki upajający zapach, że jestem w stanie przejść kilometry w ich poszukiwaniu. Najczęściej zjadamy je rozgniecione z cukrem, na chlebie. To mój smak dzieciństwa. Ale tym razem użyłam ich do zrobienia ciasteczek. Jeśli macie poziomki zróbcie je koniecznie, bo są przepyszne.Składniki:300 g mąki2 żółtka100 g masła70 g cukru pudruszczypta soli na nadzienie:szklanka poziomekduża łyżka cukru45 g galaretki poziomkowejdodatkowo:cukier puder do posypaniaMąkę posiekać z zimnym masłem, dodać cukier puder, sól i żółtka. Zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce. Zimne ciasto rozwałkować i wycinać kółeczka (wycinałam foremką do babeczek), w połowie zrobić mniejsze dziurki. Ciasteczka piec na papierze do pieczenia w 200*C aż zaczną się rumienić.Poziomki zasypać cukrem i na wolnym ogniu dusić kilka minut. Następnie zblendować na mus. Do bardzo gorącego musu poziomkowego wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce. Kiedy mus będzie mocno tężał, smarować ciasteczka i przykrywać ciasteczkami z dziurką. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
