ßßß Cookit - przepis na Migdałowe ciasteczka z dziką różą

Migdałowe ciasteczka z dziką różą

nazwa

Wykonanie

Do czego można użyć tartą dziką różę? Podobno do wielu rzeczy. Ja wybrałam ciastka. Są bardzo delikatne, chrupiąco migdałowe o różanym smaku. Bardzo łatwe w przygotowaniu, pomimo, że się trochę lepią ale wystarczy podsypać odrobiną mąki i jest ok. Jedynym problemem może okazać się dzika róża ale jeszcze kwitnie więc zdążycie:)
Składniki:
250 g mąki
150 g zmielonych migdałów
2 żółtka
200 g miękkiego masła
szczypta soli
150 g cukru
50 g tartej dzikiej róży
cukier puder do posypania
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i wyrobić, następnie wsypać sól, mąkę, migdały i na końcu tartą różę. Dokładnie wyrobić, zawinąć ciasto w folię i wstawić do lodówki na jedną godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wykrawać foremką ciastka. Ułożyć na wysmarowanej blaszce i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 15 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/06/Migdalowe-ciasteczka-z-dzika-roza.html